Egy bécsi antikváriumban rejtőzött a magyar zeneszerző portréja

November 13-án a régi Zeneakadémián mutatták be a Liszt Ferenc műveinek ismeretlen változatait DVD-n is tartalmazó kötetet, valamint Landau Alajos 1873-ban Lisztről készült szénrajzát, amelyet Bécsből vásárolt meg a Liszt Múzeum Alapítvány – tudatta a Zeneakadémia.

Magyar Nemzet
2021. 11. 14. 15:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zeneakadémia Liszt Ferenc Emlékmúzeumának és Kutatóközpontjának évek óta kiemelt célja az állományában lévő, ritkaságnak számító és eddig nem publikált kéziratok nyilvánosságra hozatala. Így jelent meg a hétvégén Liszt Ferenc műveinek ismeretlen változatai a budapesti Liszt Múzeum archívumából címmel egy úgynevezett digibook, amely DVD-ből és hozzátartozó tanulmánykötetből áll – részletezik a kiadványban. Mint írják a közönség előtt eddig nagyrészt ismeretlen átiratok értékét emeli, hogy ezeket vagy maga a szerző készítette, vagy kisebb változtatásokat kérve jóváhagyta őket, így bizonyos mértékig mindegyik változat hitelesnek tekinthető Liszt életművében. A DVD-n hallható műveket a Zeneakadémia tanárai adják elő, az egyik felvétel a 2011-es bicentenáriumi fesztiválon készült élő előadás, a többi zenei anyag koncerttermi felvétel, a kísérő szöveg pedig négy nyelven ad tájékoztatást mind a kéziratokról, mind a művészekről.

A portrét, Liszt eredeti aláírásával a Liszt Múzeum Alapítvány vette 2021 szeptemberében Stefan Nebehay bécsi antikváriumából (Wiener Antiquariat). A 68×59 centiméteres szénrajzot Golo Landau aláírással Landau Alajos készítette. A rajta olvasható keltezés 1873. március, Pest, emiatt különösen fontos a Zeneakadémia számára, mivel 1873 februárjában szavazta meg az országgyűlés az intézmény megalapítását, amelyben vezető szerepet szántak Lisztnek. A portré feltehetően ez alkalomból készült – áll a kiadványban.

Segédtanítóból festő, grafikus

Landau Alajos (1833–1884) Pesten született, 1852-től segédtanító volt nép- és városi rajztanítóként dolgozó édesapja mellett. Ezután a Bécsi Képzőakadémián tanult tovább, majd 1859-től a szegedi reáliskolában oktatott. 1871-ben a vallás- és közoktatási miniszter a németországi rajziskolák tanulmányozására küldte. Miután hazatért, 1872-től VI. kerületi főreáliskolához került szintén rajztanárként. Később szakmai szervezetek tagjaként fő előmozdítója volt az 1875-ös országos rajzkiállításnak. 1874 és 1876 között a Tanárképző Gyakorló Középiskolában vezette a rajztagozatot. 1876-tól haláláig a Műegyetemen dolgozott magántanárként.

 

 Borítókép: Liszt Ferenc-portré, Landau Alajos szénrajza (Zeneakadémia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.