Hétvégén rendezik meg a Concerto Budapest kortárs zenei fesztiválját

A Concerto Budapest kortárs zenei fesztiválját, A hallgatás napját e héten szombaton és vasárnap rendezik meg egy év kihagyás után a Budapest Music Centerben. Az ingyenesen látogatható koncertsorozaton két nap alatt negyven mű, hét ősbemutató, két magyarországi bemutató, számtalan művész és együttes szerepel. A program a teljes elmélyülés élményét ígéri korunk zenéjében. A kortárs darabok mellett elhangzanak Beethoven, Debussy, Schönberg és Sztravinszkij művei is.

2021. 11. 11. 15:45
Keller András hegedűművész 20210908 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a kétnapossá bővült, ingyenesen látogatható programsorozaton a megszokottnál is több új művel és előadóval találkozhat a közönség. Az egész napon át tartó koncertek sajátossága, hogy azok egyedülálló módon felfűzve, egy olyan megismételhetetlen zenei szövetet alkotnak, melyben az elhangzó művek reflektálnak egymásra, a helyszínen, egymás kölcsönhatásában kapják meg különleges karakterüket.

A változatosság nemcsak a repertoár tekintetében jellemzi A hallgatás napját, de az előadói összetétel szempontjából is elmondható, hogy a szóló előadásoktól a háromzongorás darabon át a nagyzenekari művekig a legváltozatosabb formációk lépnek színpadra. A zenészek az egyik koncerten még szólisták, a másikon zenekarban, aztán egy következő koncerten kamaraformációban játszanak, így is megmutatva sokoldalúságukat.

A Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója, Keller András megkeresésünkre elmondta, miért fontos neki ez a rendezvény: 

– 16 éves korom óta Kurtág György tanítványa vagyok, akitől elsősorban azt tanultam, hogy amikor zenélünk, akkor azok a hangok, amiket játszunk, az életünk legfőbb történései. Ez azt jelenti, hogy mindent oda kell tudnunk adni a hangokért, hogy életre kelhessenek, és akkor talán  képesek lehetünk közvetíteni a zeneszerző üzenetét és a sajátunkat is. Ha ezzel az alázattal és hittel játsszuk a kortárs zenét, akkor talán a szokatlan vagy ismeretlen hangzatok is eljuthatnak az emberek szívéig. Az volt a célom A hallgatás napja létrehozásával, hogy először hallgassunk meg egy ismeretlen zenét, és majd azután alakuljon ki a véleményünk róla. Az internet korában annyi információhoz jutunk, hogy sok mindenről előre alakul ki a véleményünk, még mielőtt megismerhetnénk valamit. Tehát azt gondoltam, először csöndesedjünk el, hallgassunk együtt zenét, hallgassuk meg egymást, hallgassuk meg, mit mond nekünk ez a nyelv a világról, amiben épen élünk, hogyan reflektál a régebbi világra, utazzunk a korok között együtt, és osszuk meg egymással ezt az élményt. A hallgatás napja elnevezésnek többféle értelme van, de a Concerto Budapest legfőbb célja az, hogy ez a nap minden évben a kortárs művészet ünnepe legyen –hangsúlyozta a zeneigazgató.

A 2021-es programban hat magyar zeneszerző hét művének ősbemutatója szerepel. Többek között elhangzik Wolf Péter Boldoczki Gábornak írt Trombitaversenye és a Harcsa Veronikának ajánlott az Álom a manézsban című műve. Csapó Gyula Kurtág György feleségének emlékére írta Mártának – Gyuriért című cselló-zongora-hárfa művét, Vidovszky László pedig Brahmsnak állít emléket háromzongorás darabjában. Hallható lesz többek között Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György egy-egy műve is. 

A magyarországi bemutatók közt szerepel Morton Feldman csaknem hatórás 2. kvartettje, illetve Thomas Adès világhírű brit zeneszerző két vonósnégyese. A kvartettek mindegyike a Végh Sándor vonósnégyes program ösztöndíjas vonósnégyeseinek előadásában szólal meg. 

A kortárs művek mellett olyan ikonikus zeneszerzők darabjai is felcsendülnek majd az idei koncertsorozaton, mint Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, César Franck és Arnold Schönberg. Ez utóbbi zeneszerzőtől a Megdicsőült éj című vonósszextett zárja a fesztivált olyan illusztris zenészek előadásában, mint Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Keller András, Homoky Gábor, Környi Zsófia és Szomor-Mekis Janka. A The Violin Channel idén is világszerte több százezer nézőhöz juttatja majd el a vasárnapi koncertek élményét és a Concerto Budapest honlapján is közvetíti az eseményt. 

Borítókép: Keller András (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.