Megkomponált improvizációk

Fülbemászó dallamvilág, pezsgő ritmika jellemzi Mozart műveit, fűszerezve virtuozitással, eleganciával. A géniusz híres szonátáit hallhatják az érdeklődők Lakatos György hegedűművész-tanár és Czene Rudolf zongoraművész-tanár előadásában a Benczúr Ház Kulturális Központban jövő hét szerdán 19 órai kezdettel.

2021. 11. 14. 14:30
Fotó: Kovács Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakatos György hegedűművészt kérdeztük a fellépésről, aki megosztotta velünk benyomásait: – Ami valóban zenei csemegének számít az, a G-dúr, és az A-dúr szonáta – avat be a hegedűművész. – Különösen azért, mert variációs tételekről beszélünk, amelyek kvázi megkomponált improvizációkat foglalnak magukban. Ez a hegedű-zongora szonáták tekintetében nagyon ritka. Ezeknél törekszünk a spontaneitásra. Az e-moll szonáta talán a legismertebb, melynek érdekessége, hogy csak két tételből áll, de abban olyan sok karakter van, hogy a hallgató figyelmét folyamatosan leköti. Az Esz-dúr hihetetlenül energikus, második tétele mély és lírai. Utolsó tétele pedig olyan zenei meglepetésekkel tarkított, hogy ilyet csak egy zseni tud írni.

A kompozíciók rendkívül fülbemászók, elegánsak, könnyen emészthetők és van bennünk egy arisztokrata jelleg is. Ezen felül hihetetlen érzelmi skálát járnak be, ami jellemző a szerzőre. Mi ezeket az értékeket igyekszünk prezentálni a hallgatóság felé, a drámain mély zenei színeket, és a már-már humoros, önfeledt karaktereket közvetítve.

Hisszük, hogy mindezekre szüksége van, a ma emberének is, hisz Mozart zenéje örök

 – mondta Lakatos György. 

Lakatos György hegedűművész-tanár zenészcsalád sarja. Nyolcévesen kezdett hegedülni, 12 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek o osztályába. 15 éves volt, amikor Szent II. János Pál pápa által celebrált misén játszott a Vatikánban, de szóló koncertet adott a párizsi Notre-Dame-ban is. Több zenei versenyen ért el előkelő helyezést, ezek közül kiemelkedik az American Protege nevezetű nemzetközi verseny, ahol az első díjat és a legjobb előadásért járó oklevelet adományozták neki, New Yorkban a Carnegie Hallban.

2011 óta tanít a Snétberger Tehetségközpontban, 2013 óta saját osztályt vezet hegedű főtárgy-kamara szakon, a Zeneakadémia aliskolájában. 2016-ban az Év zenetanára díjat adományozták neki. 2021-ben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson mutatták be a zenetörténet első lovári miséjét, amelynek művészeti vezetője volt.

 

Czene Rudolf zongoraművész        Fotó: Győri Filharmonikus Zenekar

 

Czene Rudolf szintén zenészcsalád leszármazottja. Gyermekként kezdett zongorázni tanulni. Majd a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban, ezt követően a Zeneakadémián tanult. Rendkívüli képességeire több, nemzetközi szinten elismert művész hamar felfigyelt. Diplomakoncertjén Kocsis Zoltán dirigált, akivel annak haláláig jó kapcsolatot ápolt. Együtt játszott Martha Argerich világhírű zongoraművésszel is. Számos koncertet adott itthon és külföldön egyaránt. Szóló koncertjei mellett, több kiváló művész zongorakísérőjévé vált. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a budapesti Bartók Béla Konzervatórium és a Snétberger Tehetségközpont tanára. 

Borítókép: Lakatos György hegedűművész (Fotó: Kovács Ákos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.