időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Schöfft Ágoston felújított festményei Pakisztánban

Magyar Nemzet
2021.11.23. 22:00 2021.11.23. 22:48
Schöfft Ágoston felújított festményei Pakisztánban

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára Mohammad Sarwar-ral, Pandzsáb állam kormányzójával közösen nyitotta meg a Schöfft Ágoston felújított képeiből rendezett kiállítást Pakisztán második legnagyobb városában, Lahorban – tudatta közleményében a minisztérium.

Mint írják, az eseményen magyar részről részt vett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A pandzsábi szikh uralkodócsaládról készült festmények Pakisztán kulturális örökségének ikonikus darabjai. Az ünnepélyes megnyitón, amely egyben a szikh vallásalapító, Guru Nanak születésének évfordulója alkalmából szervezett vallási ünnepsorozat egyik legjelentősebb eseménye volt, megjelentek a szikh diaszpóra prominens tagjai a világ minden tájáról.

Schőberl Márton, Azbej Tristan és a szikh diaszpóra egyik prominens képviselője       Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A közlemény kitér arra, hogy Schőberl Márton beszédében hangsúlyozta, hogy a festmények restaurálása a magyar-pakisztáni kapcsolatok kiemelkedő projektje volt. A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a festmények, különösen a Lahori udvar című kép, művészeti értékük mellett történelmi krónikaként is szolgálnak, és a valódi történelmi személyiségeken keresztül betekintést engednek a szikh udvar életébe és a XIX. századi Pandzsáb történelmébe.

A Pakisztán kulturális fővárosának tartott Lahorban megnyílt kiállításon 11 kép látható, amelyeket magyar szakemberek újítottak fel. A munkálatokat a Pandzsábi Bank (Bank of Punjab) finanszírozta, a projekt előkészületei közel három évig tartottak. A munkálatok idén tavasszal fejeződtek be, a képeknek a Lahori Erőd Szikh Galériája ad otthont – részletezik a közleményben.

Magyar festőművész és világutazó

Schöfft Ágoston 1837-ben érkezett az akkori Indiába, ahol 1840-ben Kőrösi Csoma Sándorral is találkozott. Két évet élt Lahorban, a szikh maharadzsa udvarában. Itt festette élete fő művét, a Lahori udvart, amely az 1960-as években került Pakisztánba. Schöfft képei a XIX. századi pandzsábi szikh uralkodócsalád legendás tagjait mutatják be, és fontos részét alkotják a szikh történelmi örökségnek.

Borítókép: Schöfft Ágoston önarcképe (Wikipédia)