Cziffra-varázs Kürthy Hanna képein

Cziffra György szelleme költözött be a Hegyvidéki Kulturális Szalonba Kürthy Hanna festőművész képein keresztül. A világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon az is kiderül, hogyan kapcsolódik össze a két művész életútja és hogyan kapcsolódnak össze a különféle művészeti ágak egy francia kisváros kápolnájában…

Temesi László
2021. 12. 14. 8:00
null
20211207 Budapest Kürthy Hanna festőművész Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cziffra, Senlis és Saint-Frambourg – e három név, illetve a róluk szóló művek határozzák meg a szalon három emeletén helyet kapó tárlat hangulatát. A festőművész ugyanis évtizedek óta kötődik a zongoraművészhez – akit még Budapesten ismert meg, a Mátyás-pincében találkozott vele először –, valamint Senlis városához és annak híressé vált kápolnájához, a Saint-Frambourg-hoz. A történetet maga a festőművész mondta el kiállításának megnyitóján. Tőle tudjuk, hogy 1976-ban megnyerte a Cziffra-alapítvány emblémapályázatát, ezután a világhírű zongoraművész meghívására három hónapot töltött az alapítvány székhelyén, a Párizs közeli Senlis-ban, ahogy tartják, Franciaország bölcsőjében. Ekkor nyílt módja művészi készségének továbbfejlesztésére, Catherine Bacot rajziskolájában folytatott tanulmányokat. A Cziffra-alapítvány megnyitóünnepségén ismerte meg későbbi francia férjét, akivel bejárta a világot, Franciaországon kívül élt az Egyesült Államokban, Görögországban, Elefántcsontparton és most Budapesten, a világ számos pontján volt kiállítása. De ami talán a legmeghatározóbb volt Kürthy Hanna életében, hogy éveket tölthetett Cziffra György közelében.

– Az ablakomból láttam, hallottam, ahogy naponta nyolc-tíz órát gyakorol a szomszéd helyiségben – mondta. 

– Az volt az érzésem, mintha folyamatosan koncerten lennék. Nagy élmény volt ilyen környezetben alkotni, inspirálólag hatott rám. Látva, hallva játékának lendületét és a sok-sok gyakorlással a tökéletességre való törekvést, sokat segített a művészethez való hozzáállásomban. Itt váltam érett, tudatos művésszé. Cziffra György engem is a tökéletességre ösztönzött és arra, hogy egy művet nem lehet abbahagyni, míg biztosak nem vagyunk benne, hogy elkészültünk vele. 

Néha átjött, megnézte a munkámat, megdicsérte, majd visszament zongorázni. Csodálatos ember, szerény, igazi példakép volt mindenki számára. Akkoriban írta az Ágyúk és virágok című életrajzát, amit én illusztráltam. Esténként sokat mesélt az életéről, egy hatalmas faasztalnál ült az ebédlőben a bárpult mellett.

A Cziffra-inspirációkból született grafikákat, festményeket láthatjuk a kulturális szalonban. 

Egy művészettörténész így jellemzi Kürthy ­munkáit: „A vonalak olyanok, mint egy vágtázó, szilaj ló: könnyedén, szabadon futnak végig a papíron. A szövevényes, ám feszes rendbe igazodó, koherens rendszert alkotó vonalak a természet lényegi harmóniáját, a folytonos mozgás és az egyensúlyra való törekvés kettősét adják vissza.” A festőművész – aki már négyéves korában első díjat nyert az UNESCO nemzetközi gyermekrajzversenyén – építészmérnökként szerzett diplomát Budapesten. Kérdésünkre, hogy a mérnöki precizitás hogyan hatott művészetére, a következő választ kaptuk: – Rengeteg épületrajzot készítettem az egyetemi éveim alatt, és ez a precizitás, úgy gondolom, visszajön a képeimen, főleg a különféle épületek ábrázolásain.

Kürthy Hanna kiállításán látható egy tizenkét lapból álló sorozat, amelyet ez alkalomból a Szamos ­Kultúráért Alapítvány egy szép kiadványban is megjelentetett. 

Minden képhez lapunk írója és grafikusa, Szerényi Gábor írt verset, ami érdekes kapcsolódása a képzőművészetnek és a költészetnek. Természetesen a meseszerű történet szintén kötődik Cziffra Györgyhöz és szeretett kápolnájához, amelyben nemcsak kezdő zenészek, hanem írással, költészettel, festészettel foglalkozó ifjak is kibontakoztathatták tehetségüket alapítványának támogatásával. A kiállítás január ­28-áig tekinthető meg.

Borítókép: Kürthy Hanna a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (Fotó: Mirkó István )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.