„A legnagyobb dolog: világot teremteni…”

A magyar kultúra napján, január 22-én tartották az Ádámok és Évák Ünnepét a Nemzeti Színházban. Az immár nyolc éve hagyományos, középiskolásoknak szóló programot ebben az évben Tamási Áron születésének százhuszonötödik évfordulóján, a székely íróra emlékezve rendezték meg. A nagyszínpadon kilenc középiskola száznyolcvanöt diákja játszotta az író műveinek egy-egy részletét.

Magyar Nemzet
2022. 01. 25. 17:57
Fotó: Eori Szabo Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb dolog: világot teremteni…

 – erre a Tamási Áron-idézetre emlékeztetett Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja az idei Ádámok és Évák Ünnepén. Az eseményen Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója hangsúlyozta: 

– Felemelő érzés, hogy fiataloktól és magyar nyelven lehet hallani Tamási Áron tiszta gondolatait hitről, hazáról, becsületről és emberségről ma, 2022-ben.

A Nemzeti Színház lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a középiskolás tanulók a lehető legkülönbözőbb értelmezésekben és legváltozatosabb formákban mutatták be a Tamási-darabrészleteket. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai például a néptánc és a népzene újraértelmezésével, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapatának tagjai egy egészen újszerű, elvont színházi nyelven, az Óbudai Waldorf Gimnázium növendékei lélektani megközelítésben, a maguk személyiségének szűrőjén át, míg a Lónyay Református Gimnázium színjátszói a vidéki közösség szemszögéből, a nagyszerű karakterábrázolások segítségével fogalmazták meg Tamási Áron számukra fontos gondolatait. A gálaműsort a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tizedikeseinek összművészeti produkciója zárta.

Az előadásokat értékelve Seregi Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója úgy fogalmazott: nemcsak a diákok találkoztak a bemutatott produkciókon keresztül Tamási Áronnal, hanem a szerző is találkozhatott napjaink fiatalságával. Pintér Szilvia, a Nemzeti Színház ifjúsági programfelelőse szerint a fiatalok elképesztő fegyelemről és türelemről tettek tanúbizonyságot a próbák és az előadás során is.

Nagyon szép gesztus volt a Tamási Áron-emlékév szervezőitől, hogy egy időben zajlott ez az esemény és az emlékév marosvásárhelyi megnyitója. Ráadásul mindkettőt a Tündöklő Jeromos előadása kötötte össze, Marosvásárhelyen a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes, a budapesti Nemzeti Színházban pedig a székelyudvarhelyi fiatalok előadásában. Ez szimbolikusan is összekapcsolta a két rendezvényt.

– Legyen az ábeli lelkület mindannyiunké!

– mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, az emlékév meghirdetője a marosvásárhelyi ünnepélyes megnyitón. Budapesten a diákszínjátszók által előadott Tamási-darabrészletek hasonlót sugalltak a színpad nyelvén: a hűség, a szeretet, a hit, az erkölcsi tartás, a közösség megtartó erejének a példáját közvetítették, s tették valódi ünneppé az estét. 

– Játékukkal igazolták azt, amiben hittünk és reménykedtünk, hogy Tamási Áron érvényesen tud szólni a ma fiatalságához is

– emelte ki A. Szabó Magda, az emlékév projektvezetője, aki az est zárásaként bejelentette, hogy valamennyi magyarországi diákcsoport és felkészítő tanár ellátogathat Farkaslakára, az író szülőfalujába. A fiatalok emellett meghívást kaptak a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadására is.

Borítókép: Részlet az előadásból (Fotó: Nemzeti Színház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.