Balkáni murit csapnak Budán

Fellép a Babra és a Poklade zenekar, a színpadon vendég lesz Djordje Davidovics szerb harmonikaművész. Szerb újévi mulatságot tartanak január 13-án a Fonó Budai Zeneházban.

Magyar Nemzet
2022. 01. 09. 13:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Djordje Davidovics ötéves kora óta harmonikázik, tanulmányait Szerbiában, majd Bécsben a Zenei és Művészeti Egyetemen végezte Grzegorz Stopánál. Egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán, klasszikus zenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a Balkán valamennyi zenei dialektusában jártas.

A Fonó közleménye szerint az ismert balkáni zenészek közül játszott együtt mások mellett Ljubisa Pavkoviccsal, Bata Kandával, Petar Ralcsevvel és Boban Markoviccsal. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.

A balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez a Babra zenekart, amely 2019-ben debütáló albumával került a nemzetközi toplistákra, és meghívást kapott rangos fesztiválokra és világzenei eseményekre. A hattagú formáció a délszláv zene eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett otthonra lelt a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben, ahol zenéjével aktív résztvevője a táncházi életnek.

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. A legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai által 2010-ben Mohácson alapított Poklade muzsikája valódi poklade, átváltozás, fellépéseiket kiegészíti Gráf Vivien énekhangja.

Borítókép: A Poklade zenekar koncertje (Forrás: Poklade.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.