Erdélyi lengyel emlékhelyek tükrében tárul fel Báthory István öröksége

Okos Márton Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek című könyvét mutatják be január 31-én este hat órakor a budapesti Lengyel Intézetben. A 2021-es Báthory-emlékév alkalmából megjelent kötetben Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király örökségéről olvashatunk. A könyvbemutató díszvendége Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete, az eseményen közreműködik Fábián Zoltán zenész.

Magyar Nemzet
2022. 01. 25. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kalotaszegi származású, Budapesten élő szerző, aki egyben a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület alapítója, már régóta kutatja a lengyel–magyar történelmi szálakat. 

Báthory István személye, aki a Wawelben, a krakkói királyi várban tett lengyel királyi esküt, a lengyelek szemében nagy jelentőséggel bír. Nagyra becsülik emlékét, és az egyik legnagyobb királyuknak tartják, aki legyőzte Rettegett Iván cárt, és megszállt lengyel területeket szerzett vissza

 – mondta Okos Márton, akinek Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek című könyve a 2021-es Báthory-emlékév alkalmából jelent meg Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete és Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatójának előszavával.

Okos Márton új könyve

Joanna Urbańska előszavában a következőket írja: 

Okos Márton bátran és gazdagon merít a lengyel–magyar barátság tradíciójából, ezen belül felelevenítve a lengyel–erdélyi kapcsolatok sokrétű, gyümölcsöző jellegét, a távolmúlt és a legújabb kori történelem tekintetében egyaránt. Kiemelten fontos kezdeményezései közé tartozik elsősorban boldog Jerzy Popiełuszko atya és Witold Pilecki lovassági kapitány alakjának ismertetése, és róluk való megemlékezése. Eme két rendíthetetlen hős példája támpontot nyújthat a mai, gyakran irányvesztett ember számára. A könyvben említett erdélyi lengyel emlékhelyek és történetek szemléltetik, hogy a nemzeteinket összekötő kapcsolatok univerzális, maradandó értéket jelentenek. Olyan értéket, amely nem pusztán szépen zengő közhely, hanem konkrét tartalom rejlik mögötte, és soha nem veszíti el aktualitását.

A kötet a Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület támogatásával jelent meg.

Borítókép: Somogyi Győző festménye Báthory Istvánról

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.