időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

A Himnusz és Szózat szavalóverseny igazi értékek mentén alakítja a kultúránkhoz való ragaszkodásunkat

Nemzeti imádságainkból mindenkor erőt lehet meríteni

Petrovics Gabriella
2022.01.22. 17:00
Nemzeti imádságainkból mindenkor erőt lehet meríteni

Huszonkét éve szervez Kárpát-medencei Himnusz és Szózat szavalóversenyt általános iskolásoknak és középiskolásoknak az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete Szabadkán. A hagyománnyá vált verseny népszerűségéről, jelentőségéről és a költemények előadásmódjáról, üzenetéről De Negri Ibolyát, az egyesület elnökét és Havas Juditot, a zsűri elnökét kérdeztük.

A Himnusz és Szózat szavalóversenyt 1999 óta rendezi meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.

A rendezvény azzal a céllal indult, hogy diákjaink tanulják meg nemzetünk, a magyar közösség költeményeit, ezzel is őrizve kultúránkat, indentitásunkat a Vajdaságban

– mondta De Negri Ibolya, aki úgy véli, hogy mindkét költemény a magyar nemzet imádsága, melyekből mindenkor erőt lehet meríteni ahhoz, hogy nemes törekvéssel, kitartással tovább haladjunk az életben.

A szavalóverseny népszerűsége töretlen, minden évben mintegy hatvan diák jelentkezik vajdasági és határon túli intézményekből, Romániából, Kárpátaljáról, Szlovákiából, Szlovéniából és Horvátországból. A verseny két fordulóból áll: az iskolai elődöntőt követően két szavalót juttathat a decemberi döntőbe egy-egy intézmény. Tekintettel a költemények rangjára és súlyára, az általános iskolások 7. és 8. osztályos diákjai, valamint középiskolások vesznek részt a szavalóversenyen. A korosztályokat és a két verset külön-külön kategóriában bírálja el a zsűri, melynek elnöke Havas Judit előadóművész és irodalomtörténész. A zsűriben foglal helyet Hózsa Éva irodalmár, egyetemi tanár, Némedi Imre főiskolai tanár és versmondó, valamint Ágoston Pribilla Valéria nyugalmazott magyartanár.

Zsűritagok: Havas Judit, Hózsa Éva, Ágoston Pribilla Valéria és Némedi Imre            Fotó: Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete /Baranyi Annamária

Havas Judit örömmel osztotta meg velünk, hogy a versek iránti szeretete gyerekkorából fakad, s Latinovits Zoltántól is rengeteget tanult a költemények előadásmódjáról. Mint mondta, tizenkét éve vesz részt a Himnusz és Szózat szavalóverseny zsűrijének munkájában De Negri Ibolya elnök asszony meghívására. Bevallása szerint első alkalommal el se tudta képzelni, hogy lehet annyiszor meghallgatni nemzeti imádságainkat. De elvarázsolták a versmondók. Egytől egyig. – Meghatott a felkészültségük, a költemények előadásakor az átsugárzó hitük, a magyar nyelv szeretete. Érezni lehet a megtartó erőt Szabadkán. Ebben a nehéz, pandémiás időszakban online szavalók is érkeztek a határon túlról. Sokan gyönyörű népviseletben mondták el a Himnuszt vagy a Szózatot. A technika segítségével határokon átívelő ismertségekre és tapasztalatcserékre nyílt lehetőség – mutatott rá Havas Judit, akitől megtudtuk, hogy a légzéstechnika, beszédtechnika, koncentrációs képesség minden esetben nagyon fontos egy-egy vers megszólaltatásában. Az értelmezés, a jelzős szerkezetek helyes használata, a szóvégi hangzók hallhatósága mind alapvető szempontok a zsűri munkájában.

De mit üzen ma a fiataloknak a Himnusz és a Szózat? – tettük fel a kérdést, amelyre elsőként Havas Judit válaszolt: a magyar történelem ismeretét, hogy múlt nélkül nincs jövő, hogy a magyar nyelv páratlan zeneisége csodálatos. Hogy „Itt élned, halnod kell”. De Negri Ibolya mindezt azzal egészítette ki, hogy költészetünk ezen két alkotása a közösségi hűség és ragaszkodás, a nyelvi kultúra iránti elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot.

Felemelő érzés látni, hallani, hogy a fiatalokban hogyan él a két költemény érzelmi, értelmi világa, hogyan birkóznak meg a gondolatiságával, a veretes nyelvi megfogalmazással

– hangsúlyozta.

A magyartanárok színvonalas munkája révén a tanulók eljutnak egyfajta megértésig, megbirkóznak a nyelvi és verstani nehézségekkel, a szövegek megtanulásával. De Negri Ibolya elmondása szerint minden versmondó előadásmódja különbözik egymástól, egyáltalán nem mosódnak össze az elhangzottak, sőt könnyű kijelölni a határsávokat, pontozni a teljesítményeket, felismerni a tehetségeseket. A verseny egyben találkozó is, kiváló alkalom a kollegák eszmecseréjére, a tanulók barátkozására, melynek apropója Kölcsey és Vörösmarty szövege. – Azért fontos ez a szavalóverseny, mert az igazi értékek erővonalai mentén alakítja a kultúránkhoz való ragaszkodásunkat, erősíti nemzeti hovatartozásunkat – szögezte le De Negri Ibolya.

De Negri Ibolya, Gombár Szeréna (Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya) és a zsűritagok         Fotó: Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete/Baranyi Annamária

A Himnusz és Szózat szavalóversenyt a kezdetektől támogatja a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusa, könyvjutalomban részesítik a díjazottakat. A győztes szavalók emellett több alkalommal meghívást kaptak a magyar kultúra napjának megünneplésére Budapestre, a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol elszavalták a Himnuszt. Január 22-én, a magyar kultúra napján a decemberben kihirdetett győztes Himnusz-szavalatot a televízióban is megtekinthetik, hiszen közreadja a szabadkai Pannon RTV.

Borítókép: A szavalóverseny díjazottjai (Fotó: Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete/Baranyi Annamária)