Fafaragó-pályázatot ír ki a Hagyományok Háza

Id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére országos fafaragó-pályázatot hirdet a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztálya. A munkákat a Kárpát-medencéből és a diaszpórából május 11-ig várják.

Magyar Nemzet
2022. 02. 28. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével a mai ízlésnek megfelelő, napjaink környezet- és lakáskultúrájában funkcionálisan használható kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak (dísztárgyak és használati eszközök, tárgyak) készítése – olvasható a Hagyományok Háza lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, pályázni csak új, még nem zsűrizett alkotásokkal lehet. A pályázat jeligés, és minden faragó részt vehet rajta. A jelentkezéshez pályázati adatlapot és papíralapú vagy elektronikus zsűrikérelmet kell kitölteni.

„A pályázat jelentős múltra tekint vissza, eredetileg a Magyar Művelődési Intézet, majd jogutódként a Hagyományok Háza hirdette meg – egészíti ki a kiírást Csákányi Zoltán néprajzkutató, az intézmény osztályvezetője. – A háromévenként közreadott pályázat zsűrizését és a legjobb pályamunkákból rendezett kiállítás megszervezését a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum végzi. A pályázatot id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére hoztuk létre. A művész minden fafaragó példaképe lehet, autodidakta módon sajátította el a mesterség fortélyait. Faragótudása szervesen illeszkedett a somogyi pásztorfaragás világába, de életművében egyedi alkotásokat valósított meg: somogyi domborfaragása egyéni színfoltot jelent. Munkásságát fia is tovább folytatta. Megtisztelő számunkra, hogy a korábbi pályázatra a Kárpát-medence magyarlakta területeiről mintegy másfél száz alkotás érkezett; természetesen a Dunántúlról, illetve egyéb ismert faragóközpontokból érkezett a legtöbb pályamunka. A pályázathoz egy vándordíj, a Kapoli Antal által készített kürt is kapcsolódik.”

A jelentkezési határidő május 11.

További információkat a pályázatról ITT olvashatnak.

Borítókép: A Kapoli Antal által készített kürt (Fotó: Hagyományok Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.