Jogdíj jár a letöltések után

Vége a magyar zenészek kizsákmányolásának, ugyanis mostantól jogdíjat kénytelen fizetni a Spotify nemzetközi zenemegosztó cég is a magyar előadóművészeknek a letöltések után. Sőt, a streamingszolgáltatónak 2013 decemberéig visszamenőleg ki kell fizetnie a magyar zenék üzleti célú használatának árát a jogtulajdonosoknak.

2022. 02. 05. 11:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hírt kapott a hazai zenésztársadalom. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetéhez kapcsolódó Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) levélben arról tájékoztatta a szakszervezeti tagságot – mintegy háromezer muzsikust –, hogy megállapodást kötött a Spotify digitális zeneszolgáltatóval az előadóművészi jogdíjak megfizetéséről. A megállapodás eredményeként az érintett előadók hozzájutnak az őket megillető jogdíjaikhoz.

A nemzetközi internetes zenemegosztó szolgáltatások üzleti modellje szerint a zenehallgató közönség előfizetési díjat fizet a szolgáltatónak, cserében olyan felvételeket tölthet le magának a világ könnyű- és komolyzenei terméséből, amilyet csak akar. Egyes szolgáltatók azonban mindeddig úgy gondolták, hogy normális dolog más tulajdonát árusítani anélkül, hogy annak hasznából részesedne az „áru” előállítója, jelen esetben a hangfelvétel jogtulajdonosa.

A jogvédő iroda korábban már eredményesen perelte a francia Deezer zenemegosztót is, aminek eredményeként 2019-ben világelsőként megállapodást kötött a francia szolgáltatóval a jogdíjfizetésről. Ez ismétlődött meg most a világ legnagyobb, svédországi bejegyzésű streamingcégével, a Spotifyjal kapcsolatban – írtuk meg lapunkban október végén. A jogdíjak megfizetése érdekében az EJI 2019 májusában indított peres eljárást a Spotifyjal szemben. A vita békés rendezésére azt követően került sor, hogy a Fővárosi Törvényszék az EJI-nek adott igazat 2020. november 6-án kelt elsőfokú, nem jogerős ítéletével.

Mielőtt a másodfokú bírósági eljárásra sor került volna, a feleknek sikerült peren kívüli egyezséget kötniük arról, hogy a Spotify a magyarországi működése első napjáig (2013. december 12.) visszamenőleg megfizeti a jogdíjakat az EJI által képviselt előadóművészeknek. A járandóságot az EJI szedi be a Spotifytól és fizeti ki az érintett előadóknak a letöltések arányában. 

Mivel a jogdíjakat és a felhasználásra vonatkozó több tíz milliós adatsort az EJI sok évre visszamenőleg egyszerre kapja meg a Spotifytól, ezek feldolgozása várhatóan hosszabb időt, legalább fél évet vesz igénybe – áll a levélben, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy az EJI további internetes cégeknek is fel fogja ajánlani a zenei szolgáltatással kapcsolatos jogvita békés rendezését, annak sikertelensége esetén pedig kész a peres eljárást megindítani a jogszerűtlenül működő társaságok ellen.

Borítókép: A Spotify zenemegosztó számtalan szolgáltatást kínál (Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.