Nem csak egy szerelmi történet, a kommunista diktatúra működésének lenyomata

Szimbolikus időpontban, a kommunizmus áldozatainak emléknapján jelent meg Vitézy László legújabb rendezése, Az énekesnő című film előzetese. Az alkotás több mint egy szerelmi történet, a kommunista diktatúra működésének lenyomata. Korhűen jeleníti meg azt az időszakot, amikor koncepciós perben a hatalmi gépezet kötél általi halálra ítélt egy válogatott labdarúgót. A film premierje március 25-én lesz a Duna TV-n

Magyar Nemzet
Forrás: Megafilm2022. 02. 25. 17:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűcs Sándor és Kovács Erzsi tragikus történetének állít emléket Vitézy László legújabb tévéfilmje, Az énekesnő. A futballista és a művésznő az 50-es években küzdött a boldogságért, de szerelmük a politikai hatalom játszmájának eszközévé vált. Az akkoriban ismertté váló táncdalénekesnő és a legendás focista szenvedélyes szerelmét nem nézte jó szemmel a „szocialista erkölcs”, hiszen mindketten házasok voltak, így megpróbáltak disszidálni. Tervük nem sikerült, a labdarúgó elleni koncepciós pert megfélemlítésre használta a kommunista rendszer. A kettejük kapcsolatát alapul vevő alkotás nem csak egy életrajzi film, hiszen a történetben számos fikciós szál is fut. Tökéletes korrajzot ad arról az időről, amikor a kommunista eszméket szolgálva bárkit kényszermunkatáborba vagy börtönbe zárhattak és akár halálra is ítélhettek. Vitézy László megerősítette, hogy szükség van a szembenézésre:

Úgy is fogalmazhatok, hogy ez a film az »elmaradt nürnbergi per« helyett készült. Alkotóként minden történet érdekel, ami emberi, és itt egy olyan drámára találtam, amelyen keresztül meg lehet fogni a létező szocializmus szörnyűségét, mert átélhető, átérezhető.

Vitézy László rendező munka közben            Fotó: Megafilm

A tragikus sorsú párt Vali és Vince karaktere jeleníti meg, Bánovits Vivianne és Herczegh Péter alakításában. A Megafilm produkciójának további főbb szerepeiben Tóth Ildikó, Szarvas József, Györgyi Anna, Fesztbaum Béla, Dörner György, Reviczky Gábor és Pindroch Csaba látható. A rendező Vitézy László, a filmet a Helmeczy Dorottya–Kálomista Gábor producerpáros jegyzi.

Az énekesnő premier vetítése március 25-én, 20:45-től lesz a Duna TV-n.

Borítókép: Bánovits Vivianne a film egy jelenetében (Fotó: Megafilm)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.