Népi iparművészet minden mennyiségben

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Népi Iparművészeti Gyűjteménye tavasszal is várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2022. 02. 27. 10:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Népi Iparművészeti Gyűjteménye tavasszal is várja az érdeklődőket az állandó tárlat mellett hímestojás-kamarakiállítással, népi hímzéseket bemutató időszaki kiállítással, kézműves műhellyel és más programokkal. 

A hónap végéig még látogatható Zana Dezső, a városhoz erősen kötődő pedagógus, művész kalotaszegi gyűjteményét bemutató anyag is, amely viseleteket, szőtteseket, hímzéseket, kerámiákat tartalmaz, és hiteles betekintést nyújt a hagyományos kalotaszegi lakás- és öltözködéskultúrába. 

Március 16-án nyílik az Ünneplőbe öltözött tojások című írott, karcolt, berzselt, maratott, áttört és patkolt tojásokat bemutató kamarakiállítás. Március 18-tól pedig Fekete Erzsébet népi iparművész hímzéseiből időszaki kiállítás kezdődik. Március folyamán a kézműves műhelyben lehetőség lesz hímes tojás díszítésre, valamint nemeztulipán és agyag szélcsengő készítésére is. 

Az 1984-ben megnyílt állandó tárlat azokat a népi iparművészeti alkotásokat tartalmazza, amelyekből a Népi Iparművészeti Tanács évtizedek alatt jelentős gyűjteményt állított össze. Ennek elhelyezésére később Bács-Kiskun megye és Kecskemét város kultúrapártoló vezetői egy megüresedett, ma már közel kétszázharminc éves ipari műemlék épületet, az egykori „serházat” ajánlották fel. A népi iparművészet öt főága; a faragás, fazekasság, hímzés, szövés és a népi kismesterségek mind helyet kaptak az impozáns, mintegy nyolcszáz négyzetméteres kiállítótérben. 

Programok és további információk ITT.

Borítókép: Kulacsgyűjtemény (Fotó: Népiiparművészet.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.