időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Ritkán látott fotókkal emlékezünk Csukás Istvánra

Forrás: Hirado.hu
2022.02.24. 10:33 2022.02.24. 14:10
Ritkán látott fotókkal emlékezünk Csukás Istvánra

A nemzet művésze, Csukás István 2020. február 24-én, 83 éves korában hunyt el. Az MTVA Archívumának segítségével emlékezünk az íróra, akinek meséin generációk nőttek fel.

1980

Az 1980-as évek meghatározó évek voltak a meseíró számára, ugyanis a nyolcvanas évektől jelentek meg a Pom Pom meséinek egyes darabjai, A nagy ho-ho-ho-horgászról szóló történetek, valamint a Süsüről, a félelmetes külsejű, de jó szándékú, barátságos egyfejű sárkányról szóló meseregénye. Mint korábban, most is a rajz- és bábfilmváltozatok tették lehetővé, hogy e kedves mesefigurák szélesebb rétegekhez jussanak el, s meghódítsák a közönség szívét.

Az íróról készült kép ITT látható.

1984 

A Nemzeti Fotótár által közzétett képen, a Süsü, a sárkány című magyar bábfilmsorozat egyik jelenete látható. A Süsü, a sárkány Csukás István 1976 és 1984 között írt bábfilmsorozatának meseregény-változata. 

1986

Az 1986. október 19-én megörökített fotón az író látható a Kölyökvár gyermekdélelőtt sárkány témájú programján, az Almássy Téri Szabadidőközpontban, ahogy éppen autogramot ad a gyerekeknek. Az író mindig is hangsúlyozta, mennyire fontos volt számára a közönsége.

Az évek alatt sokat változott a világ, ahogy a gyerekek szokásai is, ennek ellenére Csukás István úgy gondolta, a mese örök, „hiszen a közönsége is örök”.

Azért kell nekik mesét írni, mert a gyerek meg akarja ismerni és meg akarja hódítani a világot és amíg ez a vágya megvan, addig ezt ki kell elégíteni. Ebben segít a művészet– hangsúlyozta.

1986 októberében megörökített fotón Csukás István, Kossuth-díjas író, ahogy a gyerekek között ül, a Kölyökvárban, az Almássy Téri Szabadidőközpontban.  Az író arra mindig figyelt, hogy miként változik a gyerekek szókincse, ezért gyakran ment közéjük és fülelt, igyekezett elsajátítani a hallottakat, amelyeket gyakran épített be írásaiba. 

A gyerekek nyelvteremtő zsenik is, hiszen remek szavakat találnak ki, szabadon garázdálkodnak a nyelvvel, kettévágják, kifordítják, visszafele olvassák, és én is erre biztatom őket– mondta.

Az 1980-as években sorra jelentek meg meséi, azonban emellett a versírásnak sem fordított hátat, a mesékkel párhuzamosan több verseskötete is napvilágot látott – írja a Híradó.hu.

A Nemzeti Fotótár által közzétett képen, Csukás István látható a dolgozószobájában, 1986. június 4-én.  

Csukás művei nemcsak a tévében arattak nagy sikert, mesedarabjait (Ágacska, Utazás a szempillám mögött, Csodakaloda, Tükörbohócok) sorra mutatták be a budapesti színházak is. 

Az alábbi, 2018-ban készült képen az író látható, a Gombóc Artúr, a nagy utazó századik jubileumi előadása alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Játékszínben.

Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze mesejátéka, a Gombóc Artúr, a nagy utazó századik előadása utáni ünnepségen a budapesti Játékszínben 2018. április 15-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze mesejátéka, a Gombóc Artúr, a nagy utazó századik előadása utáni ünnepségen a budapesti Játékszínben 2018. április 15-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.