Istennel a hazáért és a szabadságért!

Talán sosem látott ekkora tömeget a felvidéki Borsiban a Zrínyi Ilona utca, amely a vasútállomásról II. Rákóczi Ferenc szülőházához visz. Három lovas hagyományőrző vezette fel az emlékezők menetét. Őket követte a katonazenekar, akik megadták a hangulatot és zeneszóra vonultak utánuk a felvidéki néptáncosok, a zarándokvonattal érkezettek és helyi ünneplők. A menetet a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület lovasai zárták. Első alkalommal tartották meg ünnepélyes keretek között II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének napját szülőfalujában, Borsiban.

2022. 03. 29. 9:09
Megkoszorúzzák II. Rákóczi Ferenc szobrát Borsiban Fotó: Bényei Adrienn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejedelem születésének 346. évfordulójára Budapestről a Teleki László Alapítvány és a Hon-tours utazási iroda szervezésében hagyományteremtő szándékkal zarándokvonat indult Borsiba, amelyen 314 zarándok érkezett a felvidéki településre. A hosszú úton a Sarjú banda szakszerű okítása révén Rákóczi-nótákat tanultak a zarándokok:

Rákóczi, Bercsényi, Ragyogó vitézek / Napkelet tájiról fegyverre kelének. / És amint felkeltek, fohászuk égbe szállt: / Segíts meg Istenünk harcaink hevén át!

– szólt a dal egyre magabiztosabban a zarándokok szájából. Sátoraljaújhelyen már harsogva énekelték a nótát a Sarjú banda zenei kíséretével. Itt néptánccsoportok fogadták a vonat utasait és az önkormányzat nevében az egyik helyi képviselő is köszöntötte a zarándokokat. Az út közlekedési érdekessége, hogy olyan helyen keltek át vonattal a határon, ahol több mint 10 éve személyvonat nem ment át, rendszeres teherforgalom sincs, holott Trianon előtt ez volt a Budapest–Ungvár–Uzsoki-hágó–Lemberg (Lviv) vasúti fővonal. A MÁV illetékeseinek lelkesedése tette műszakilag lehetővé, hogy erre utazhassanak. Délre Borsiba ért a Rákóczi fejedelem arcmásával és jelmondatával:

Istennel a hazáért és a szabadságért!

– ellátott mozdony húzta szerelvény. Ünneplőbe öltözött, zászlót lengető kisiskolások fogadták az állomáson a zarándokokat. Asszonyok frissen sütött pogácsával kínálták a vendégeket, majd egy közösen elköltött ebéd után együtt sorakoztak, hogy a kastélyhoz vezető Zrínyi Ilona utcán a fejedelem szülőházához menjenek és részt vegyenek az ünnepségen. 

A zarándokvonat mozdonya      Fotó: Bényei Adrienn

Borsi Kelet-Szlovákiában, a terebesi kerületben, a magyar államhatártól néhány kilométerre fekszik. A falu nevét 1067-ben említi elsőként oklevél. A település 1616-tól Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága révén került a Rákócziak birtokába. Az itt álló kastély az 1660-as évekig tartó időszakában élte virágkorát. I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona gyermekeként itt született meg II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én. A család és a kastély történetével az épületben kialakított Rákóczi három születése című interaktív kiállításon lehet megismerkedni, amelynek koncepciótervét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata készítette szakértők bevonásával. A tárlat bemutatja a kastély történetét, a 17. századi birtok működésének lényegét. Kitekintést ad a korabeli Európára, ismerteti a Rákócziak családfáját. Áttekintést nyújt Rákóczi ifjú- és felnőttkoráról, megidézi szökését a bécsújhelyi börtönből, de ismerteti a szabadságharc okait és megjeleníti a tábori élet mindennapjait. Vázolja a fejedelem szabadságharc utáni reményeit, bepillantást enged rodostói napjaiba. Áttekintést kapunk arról is, hogyan ápoljuk a fejedelem emlékét filmen, festészetben, zenében, irodalmi alkotásokban vagy akár bélyegeken, élelmiszereken. 

További Kultúra híreink

 

A mintegy 1200 lelket számláló, jelentős részben magyarok lakta Borsi kastélyának helyreállítását a magyar kormány támogatásának köszönhetően tavaly nyáron sikerült befejezni. 2018 és 2021 között újították fel, magyar reneszánsz építészetünk kiemelkedő épülete teljes belső és külső rekonstrukción esett át. A teljes felújításra Magyarország kormánya 8 és fél millió eurót biztosított, ebből újjáépítették a kastélyt és rendezték környékét.

Borsi község önkormányzata, a felújítást egy szlovákiai bejegyzésű nonprofit szervezeten keresztül lebonyolító budapesti Teleki László Alapítvány és a helyi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás március 27-ére, a fejedelem születésnapjára szervezte ezt az ünnepséget II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére. Számos Kárpát-medencei civil szervezet és önkormányzat, politikusok, magánszemélyek, a zarándokvonat utasai hajtottak fejet a fejedelem emléke előtt. A Rákóczi-szobornál tartott megemlékezésen beszédet mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára II. Rákóczi Ferenc születésének 346. évfordulója alkalmából. A nemzetpolitikai államtitkár többek között II. Rákóczi Ferenc példaértékű tetteiről, azok máig ható üzenetéről beszélt:

Rákóczi példaértékű kiállása nélkül ma mi sem állhatnánk itt, nem beszélhetnénk magyar nemzetről sem. Csupán magyarul beszélők halmaza lennénk, az ilyen-olyan ideológiai megfontolásokhoz csapódva azt sem tudnánk, kik vagyunk, hova is tartozunk 

– mondta Potápi Árpád János. A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: a szabadság iránti vágy és cselekvés karakterét köszönhetjük Rákóczinak, mivel ő volt az, aki ráébresztette a nemzetünket arra, hogy szabadságunkat ki kell harcolnunk.

A beszédet követően felvidéki néptáncosok adtak fergeteges műsort, majd az emlékezők megkoszorúzták a fejedelem mellszobrát.

A Sarjú banda zenél a zarándokvonaton     Fotó: Bényei Adrienn

Az interaktív kiállításon kívül a kastélyban szabadulószobát és körpanoráma-vetítőt rendeztek be, az ide látogatók virtuálisvalóság-játékon is kipróbálhatják ügyességüket, az épület egyik szárnyában pedig 16 szobás szálloda és étterem kapott helyet. A fejlesztések folytatódnak: európai uniós támogatásból a kastély mellett folyó Bodrogon kenus-kajakos kikötőhely épül, kuruc tematikájú játszóteret alakítanak ki és tájépítészek tervei szerint rendezik az épület környékét is. A fejlesztések célja, hogy a kastély a Rákóczi-kultusz méltó emlékhelye legyen, emellett pedig szűkebb környezetével együtt felkerüljön a turisztikai térképre. 

Borítókép: a zarándokok megkoszorúzzák II. Rákóczi Ferenc mellszobrát Borsiban (Fotó: Bényei Adrienn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.