Szeretett és harcolt

Idén lenne százesztendős Fekete Gyula író, szociográfus. Ebből az alkalomból jelent meg a Fekete Gyula 100 című kötet az IdőJel Kiadó gondozásában.

Zana Diána
2022. 03. 31. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy minden író, úgy édesapám is gyűjtötte a róla szóló kritikákat, hogy az építő jellegűekből tanuljon és fejlődjön. Ez a könyv döntően a róla szóló kritikák, elemzések tanulságait tartalmazza; szelektálva, összekötő szövegekkel ellátva

– mondta el Fekete Gyula György, Fekete Gyula fia, a kötet szerkesztője, akivel a könyvbemutatón Domonkos László író beszélgetett. 

A vaskos kötetet forgatva sok olyan izgalmas részlet is kiderül, mint az író 1956-os szabadságharcban játszott szerepe, ugyanakkor megjelenik a szépirodalmi, a szociográfiai és a közéleti munkássága is. A szépirodalom terén a közismert művek mellett az 1974-es Trisex című science fiction regényéről is szó esik, amelyben már akkor szinte prófétai előrelátással írja meg a mai genderőrületet – fogalmazott Domonkos László, aki szerint

Fekete Gyula Csurka István mellett „az egyik leginkább messzire látó emberünk” volt,

de számos olyan, hagyományos értelemben vett epikus művet is írt, amely nemcsak maradandó, de a nemzeti klasszikusok közé tartozik. Talán Az orvos halála jellemzi leginkább a szépírói munkásságát.

 

Közéleti szerepvállalása a rendszerváltás éveiben csúcsosodott ki. Domonkos László szavaival; a legpolitizálóbb íróink egyikévé vált ebben az időszakban. Gondolkozzunk magyarok! címmel könyve is megjelent, ugyanakkor ez a figyelmeztetés egyfajta alapállás volt nála, amely publicisztikai tevékenységét mindenkor meghatározta.

A gyermekgondozási segély, vagyis a gyes is neki köszönhetően jött létre.

Ahogy fia fogalmazott, nagyon élő kapcsolatot ápolt az olvasóival – az Olvasó Népért Mozgalom elnöke is volt –, vagyis nemcsak az emberekkel, hanem a problémáikkal is találkozott, végül ez vezetett a gyermekgondozási segély megszületéséhez is. 

Bíró Zoltán, az MDF alapító tagja és első elnöke, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum korábbi főigazgatója úgy emlékezett vissza Fekete Gyulára, mint aki újszövetségi lélek volt, ami a szeretetet, és ószövetségi, ami az indulatot illeti; nagyon szerette az embereket, de közben azt is tudta, hogy a világunk olyan, amiben harcolni kell. 

A Baranyi Krisztina vezette IdőJel Kiadó könyvbemutatóján Derzsy Márk karnagy vezényletével fellépett a Központi Statisztikai Hivatal Kórusa – amelynek ifj. Fekete Gyula is tagja –, valamint Szabó András előadóművész, aki az író műveiből adott elő részleteket. A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

Borítókép: Fekete Gyula író 1970-ben (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.