Út egy megkövesedett férfiszívhez

Cigányélet grófi módra – már a cím is telitalálat, hiszen kinek ne ébresztené fel a kíváncsiságát a szavak mögött felsejlő tartalom, még akkor is, ha egyébként nem ismeri az írónő munkásságát. Aki pedig ismeri, az magától is tudja, hogy kötelező darab a regényfolyam szereplőinek előzménytörténete.

Zana Diána
2022. 03. 30. 12:00
null
Karády Anna Iró 20220209 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül lett megjelenését követően rögtön sikerlistás Karády Anna történelmi regénysorozatának eddig megjelent két része, A füredi lány és A füredi földesúr. A kiforrott, élvezetes stílusban megírt romantikus történet cselekményét az időutazás teszi különlegessé, letehetetlensége azonban a váratlan helyzetekből és az áthidalhatatlannak tűnő különbségekből adódó problémákból fakad, hiszen a hangsúly azon van, hogyan képes beilleszkedni a XVIII. század feudális társadalmába egy XXI. századi értékrend alapján nevelkedett nő.
Ahogy már korábban megírtuk, a szerelmi szál kibontása mellett részletes betekintést kapunk a korabeli Füred történetébe, az akkori társadalom jogviszonyaiba, a hűbéri rendszer gyakorlatába, a jobbágyság helyzetébe. A szerző számos olyan karaktert szerepeltet, akik könnyen a szívünkhöz nőnek; ilyen a falu bábája és gyógyító asszonya, Katica és orvos férje, István is, vagy éppen Ostor, akinek tragikus története lassan bontakozik ki a háttérben, míg megértjük a zord magatartás mögött húzódó miérteket.

Csupán mellékszereplőkről van szó, mégis foglalkoztatja a sorsuk, életük további alakulása az olvasót. Velem legalábbis így volt. A leginkább kibontásra alkalmas mellékszálnak éppen gróf Csáky Konrád és a feleannyi idős félvér, Sárközi Mária, azaz Ria kapcsolatát éreztem, hiszen az is ritka, de talán előforduló eset lehetett, hogy az ­1700-as évek derekán egy főnemes kikezd egy nincstelen cigánylánnyal, na de, hogy bele is szeressen, sőt maga mellé vegye vidéki kastélyába, az valóban részletes kifejtésre érdemes történet. Ezért aztán rögtön fel is csillant a szemem, amikor megtudtam, hogy külön kiadvány formájában megjelent az előzménytörténetet magában foglaló novella.

Az Úr 1757. esztendejében a szőlődombok között rejtőzött egy kastély, nem messze az apró paloznaki templomtól és a falucska takaros házaitól. Nem hívta fel magára a figyelmet: az ember, ha nem tudta volna, hogy erre bizony egy úri birtok bújik meg, könnyedén tovább hajtott volna. Csak azok kanyarodtak ide, akik pontosan tudták, mit keresnek, vagy eltévedtek. Vagy akik rejtőzni akartak…

A felütés rögtön meg is adja az alaphangot, amely nemcsak leköti a figyelmet kifinomult, választékos, nem túlzóan, mégis kel­lően romantikus stílusával, de végig fenn is tartja azt a folyamatos kíváncsiságkeltéssel. Ki akar itt elrejtőzni? Ki ez a csodaszép cigány lány? Mi a története? Minek köszönhető a gróf változékony kedve és erős italozási hajlama? Milyen módon férkőzik közel a tapasztalatlan lány a megkövesedett férfiszívhez? Hogyan maradhat kapcsolatban két ennyire különböző rangú, helyzetű és életvitelű ember a XVIII. század társadalmi elvárásai között?
 

 

A kérdésekre mind megkapjuk a választ, de késleltetve, esély sincs arra, hogy figyelmünk egy kicsit is lankadjon, így aztán hamar a végére is érünk a történetnek, és jön a már jól ismert hiány­érzet, a folytatás utáni sóvárgás. Jó hír, hogy nem kell már túl sokáig várni, jú­nius végén jelenik meg ugyanis a regénytrilógia befejező kötete, A füredi gyermek, amely ezúttal Oroszy Mihálynak tartogat majd érdekes kihívásokat. Addig is itt van a Cigányélet grófi módra, amely a társadalomból, sőt a cigányok közül is kitaszított, még önmagát is korcsként jellemző lány, és a társadalmi ranglétra tetején álló, vagyonos, de megtört gróf közeledését, majd végérvényes összefonódását tárja elénk egy olyan szentírási üzenettel, amelyet a regények fiktív világából kilépve, érdemes a való életünkben is szem előtt tartani ebben a rohamosan változó és formálódó világban. Az erkölcsi útmutatás Ria szájából a következőképp hangzik:

a langyosat még az Isten is kiköpi!

Borítókép: Karády Anna (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.