Fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjakat adtak át Budapesten

Idén huszonkét fiatal részesül ifjú zenei tehetségeket támogató ösztöndíjban: a Fischer Annie-, a Kodály Zoltán- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakat csütörtökön ünnepélyes gálakoncerten adták át Budapesten, a Régi Zeneakadémián.

Forrás: MTI2022. 04. 01. 6:51
FEKETE Péter
Budapest, 2022. március 31. Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára (j) és a Fischer Annie Zenei Elõadómûvészeti Ösztöndíjban részesültek a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte:

Magyarország a koronavírus-járvány idején sem vett vissza a kultúra támogatásából. Soha a magyar történelemben nem fordítottak annyi közpénzt kulturális nagyberuházásokra, mint az elmúlt tíz évben

– tette hozzá, a megvalósult projektek közül kiemelve a Magyar Zene Házát.

Fekete Péter elmondta: az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb adatai azt mutatják, hogy az EU-ban a legtöbbet GDP-arányosan Magyarország költi a kultúrára.

1,3 százalékát a GDP-nek kultúrára költjük, az európai átlag 0,5

– tette hozzá.

Mint rámutatott, a kulturális támogatások sorába tartoznak a zenei ösztöndíjak is.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és dzsessz-előadóművészek jelentkezhettek 30, illetve 35 éves korig. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek.

Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjban idén tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesül, hatnak teljes, hatnak pedig megosztott ösztöndíjat ítélt meg a szakmai kuratórium. Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat összesen heten kaptak, öt teljes és két megosztott ösztöndíjat ítéltek oda. Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban idén hárman részesülnek.

Demeter Szilárd, az ösztöndíjak fedezetét az idei évtől biztosító Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: az alapítványt azért hozták létre, hogy a művészeti támogatáspolitika konjunktúrafüggetlenné válhasson, a következő években – történjen bármi a világban – tudják támogatni a fiatal alkotóművészeket, előadókat.

A kuratórium elnöke a zenei ösztöndíjakról szólva bejelentette:

a helyszínen egyeztetve úgy döntöttek, hogy a félösztöndíjasok is megkapják a teljes összeget, ami idén havonta bruttó 200 ezer forintot jelent.

Fischer Annie-ösztöndíjban részesül idén Magyar Valentin, Temesvári Bence, Kaposi Brúnó, Ortan Vivienn, Seidl Dénes, Tátrai Farkas, Sztranyák Dávid, Balogh Ádám, Eszenyi Zsombor, Jan Vojtek, Sztathatosz Sebestyén és Devich Gergely.

A Kodály Zoltán-ösztöndíjat Gusztin Rudolf, Horváth Pál, Laskai Anna, Lázár Dániel György, Molnár Viktor, Berki Armand és Varga Dániel nyerte el.

Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat Gyányi Tamás, Nagy Emma és Sebestyén Patrik kap.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szakmai támogatásával lebonyolított ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: nagy öröm számukra, hogy egyengethetik a fiatalok útját, az ösztöndíjak segítségével elindíthatják őket a pályán.

Az anyagi támogatáson felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen.

Borítókép: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (jobbra) és a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjban részesültek a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.