„Fölöttünk köröz a kerecsensólyom”

Bucz Hunor színházigazgatót emlékesttel búcsúztatják.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végakarata szerint gyermek- és ifjúkori éveinek helyszínén, Debrecenben helyezik végső nyugalomra Bucz Hunor Jászai Mari-díjas színházi rendezőt, a Térszínház alapító-igazgatóját szűk családi körben; azonban hogy mindenki méltó módon búcsút vehessen, a család emlékestet szervez In memoriam Bucz Hunor címmel a Térszínházban.

A 2022. március 3-án elhunyt Bucz Hunor

karizmája, lelkisége, tudása és bölcsessége pótolhatatlan, hiánya hatalmas űr a család, a Térszínház és – talán nem túlzás – a magyar kulturális élet egésze számára

– írja fia, Bucz Magor zongoraművész, zeneszerző, aki édesapja végakaratáról is tájékoztatott. Eszerint a társulat folytatja eddigi munkáját; továbbá éltetik az egykori igazgató örökségét, a hagyatékát feltárják, feldolgozzák. 

Bucz Hunor akképpen rendelkezett, hogy temetése szűk körben, puritán módon történjen, de szerette volna, ha sírhelye hollétéről tájékoztatást kapnak az emberek. Úgy kívánta, hogy egyszeri, tömeges gyászmenet helyett, egy debreceni kirándulással egybekötött, szép és személyes élmény legyen nyughelyének meglátogatása mindenki számára. A 2022. május 2-án, 19 órakor kezdődő emlékesten kiosztják azokat a tájékoztatókat, amelyekből informálódni lehet a sír hollétéről, azoknak pedig, akik nem tudnak részt venni, e-mailben is elküldik.  

Édesapám számára a Térszínház terme maga volt a templom

– fogalmaz Bucz Magor, aki fontosnak tartja, hogy a játszóhelyen történjen a megemlékezés, melyet kamara méretei miatt a Zichy-kertben felállított sátorral egészítenek ki, ahol élőben közvetítik a benti rendezvényt.

Bucz Hunorra verseivel, novelláival, kedvenc dallamainak éneklésével emlékeznek majd, és a vele készült interjúkból is vetítenek részleteket.

Egy kegyhelyet is kialakítanak a helyszínen, ahol az emlékezők leróhatják kegyeletüket, elhelyezhetik virágaikat, amelyeket másnap a sírhoz szállítanak. 

Bucz Magor édesapja gondolataival zárja sorait, melyek a következők:

Egyszer majd az őrtüzek egy tűzgömbbé egyesülnek, / hogy nem válogatva minden irányba sugározzák a meleget, / a fényt és az életet. Fölöttünk köröz a kerecsensólyom.


Borítókép: Bucz Hunor (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.