időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Nagyszabású döntővel ünnepli a Versünnep 2022 a magyar költészet napját a Nemzeti Színházban

Magyar Nemzet
2022.04.08. 13:50 2022.04.10. 09:09
Nagyszabású döntővel ünnepli a Versünnep 2022 a magyar költészet napját a Nemzeti Színházban

Az idei döntő zsűrijében Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas magyar színművésznővel, érdemes és kiváló művésszel, valamint Lőrincz P. Gabriella Bella István-díjas beregszászi költőnővel is találkozhatnak. Az est fényét határon túli magyar művészek emelik.

Ismét a magyar költészet napján tartják a Versünnep Alapítvány nagyszabású gálaestjét: április 11-én, 18.00-kor rendezik meg a Versünnep 2022 döntőjét a Nemzeti Színházban. A Versünnep az elmúlt két évben a pandémia miatt nem tudta a szokásos időpontban megtartani a nívós eseményt, azonban idén újra a megszokott időben derül ki, hogy a legjobbak közül kik a legjobbak. Az enyhülő járványügyi adatok mind a profi, mind az amatőr előadók kedvét meghozták, idén számottevően többen jelentkeztek, mint az előző két évben.

A 2005 óta megrendezett esemény idén még nagyobb nyereményekkel várja a profi és amatőr előadókat, akiknek a fellépését egy szakmai zsűri értékeli, és segíti a fejlődésüket. A profik fődíja nem kevesebb, mint 600 000 forint, az amatőr versenyzőkre pedig szintén értékes nyeremények várnak. Idén négy kategóriát hirdetett meg a Versünnep Alapítvány;

·       Vers- és prózamondás

·       Énekelt vers, versmegzenésítés

·       Képző- és/vagy filmművészeti alkotás

·       Táncművészeti alkotás

A Versünnep Alapítvány elnöke, Kolti Helga színművész korábban elmondta, az omikron okozta koronavírus-hullám miatt el kellett tolni a jelentkezési határidőt.

„Eredetileg január végéig lehetett volna jelentkezni, de a járvány miatt sokan bizonytalanok voltak a profi és amatőr előadók. Adtunk hát plusz pár hetet, ami kiváló lehetőség volt arra, hogy a biztonságosabb helyzetben megnőjön a jelentkezési kedv. Ez a jelentkezők számában is meglátszik, hiszen 

visszatértünk a három évvel ezelőtti számokhoz, ami hatalmas öröm számunkra. 

„A gála előtti hétvégén, április 9-én és április 10-én tartjuk az elődöntőket a Kálmán Imre Teátrumban, ahol egy kiváló szakmai zsűri alkot véleményt arról, kik jutnak be az április 11-i döntőbe, amit ismét a Nemzeti Színházban rendezünk meg” – olvasható a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásban Kolti Helga magyarázata, akinek az elmondása szerint a nézők nemcsak egy szimpla döntőt láthatnak majd, hanem egy nagyszabású és különleges költészet napi ünnepet.

A kialakult háborús helyzet miatt kevesebb külhoni, határon túli magyar profi művész és amatőr előadó jelentkezett a programra. Teljesen érthető, hogy ezeknek az embereknek most segítségre és hitre van szükségük. Példátlan az az összefogás, amit az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztaltam, és ehhez a Versünnep Alapítvány is szeretne hozzájárulni. 

A versenyt követő gála meghívott vendégművészei határon túlról érkeznek; a szabadkai kArc csapata készül egy különleges műsorral, és a beregszászi Fornosi D. Júlia művész mond el egy fájdalmasan aktuális Illyés-verset. Talán az ő története a legsokkolóbb, ugyanis a háborús helyzet miatt itt ragadt, Magyarországon. Amíg nem tud visszatérni, úgy érezte, szeretne hozzájárulni ő is a magyar vers ünnepéhez. Ezzel hitet és reményt ad azoknak, akik az otthonukat és az életüket féltik. A döntőt természetesen idén is online streameljük a Versünnep oldalán, remélve, hogy minél többen tudnak kapcsolódni határokon innen és túl a nyelv megtartó ereje által. ” – fejti ki Kolti Helga.

Idén, ennek apropóján, nagy örömmel vállalta el a döntőben a zsűrizést a tiszaújlaki születésű Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésze. 

A zsűri további tagjai; Rubold Ödön színművész, Weinberger Attila zenész, Géczy Dávid filmrendező, Lőrincz P. Gabriella költő, író és Kolti Helga színművész, zsűrielnök. A kiírásnak megfelelően a versenyzők a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes és a 120 éve született Illyés Gyula műveiből választhatnak.

„Nemes Nagy Ágnest az utóbbi években fedeztem fel igazán, bizonyára mostanra értem meg arra, hogy megértsem a filozófiáját, a mérnöki pontosságú versírását, versszerkezeteit. Megújító, átsugárzó találkozás történt. Lassan már formálódik is bennem egy önálló est gondolata, amit szeretnék a következő időszakban megvalósítani. 

Viszonylag kevés, nagyformátumú költőnő van a magyar irodalomban. Nemes Nagy Ágnest az egyik legcsillogóbbnak tartom. 

A kommunista diktatúra éveiben a »polgári humanistának« titulált művész számára elsősorban a gyermekirodalom jelentett publikálási terepet, zsenialitását bizonyítja, hogy ebben a műfajban is maradandót alkotott. Illyés Gyulával már hosszú évek óta »szoros barátságban vagyok«, csodás versei, mondhatnám szimfonikus költeményei sokszor szerepeltek repertoáromban. Büszke vagyok arra, hogy annak a meghatározó kultikus »szentélynek«, a Veszprémi Petőfi Színháznak lehettem művésze és igazgatója, amelynek sokak mellett fontos és kiemelt alakja Illyés Gyula volt” – fogalmazott Kolti Helga.

Borítókép: Kolti Helga (Fotó: Bertalan Ádám)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.