Színház az egész világ

„Színház az egész világ.” Shakespeare gondolata öltött testet tegnap a Nemzeti Színházban, ahol a magyar nyelv hete rendezvényét tartották. Színházi kifejezésformák határozzák meg ugyanis idén a magyar nyelv hetét, a színház nyelve került középpontba a PKÜ Kazinczy Műhelye és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága közös rendezvényén.

2022. 04. 15. 18:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdag programot kínál az 56. alkalommal megtartott magyar nyelv hete rendezvénysorozat, amely a magyar nyelvészet legendás alakjai, 

Grétsy László és Lőrincze Lajos kezdeményezésére 1967 óta hívja fel a figyelmet a magyar nyelvi kultúra fontosságára. 

Mivel a színház nyelve áll a középpontban, így nem meglepő, hogy a Nemzeti Színház látta vendégül a magyar nyelvi kultúra érdekességei iránt nyitott közönséget. 

A Nemzeti Színház művészeinek műsora után Vidnyánszky Attila és Balázs Géza nyitotta meg a rendezvényt, 

majd Arató Balázs, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának (MNYKNT) az elnöke köszöntötte a résztvevőket. A találkozón bemutatták Minya Károly Színház és nyelv című könyvét, amely ötven írást tartalmaz a kortárs magyar dráma nyelvhasználatáról. A szerzőt Balázs Géza kérdezte. Beszélgettek a 150 éves Magyar Nyelvőrről és bemutatták a jubileumi év első számát. A színház-mozgókép-média világának új folyóirata született. Az Uránia címmel megjelent új interdiszciplináris lapról a főszerkesztővel, Antal Zsolttal (SZFE) beszélgettek. Mindkét folyóirat magyar és angol nyelvű változatáról is szó esett. 

Az eseményen a Kazinczy Műhely programigazgatója, Pölcz Ádám és Terdikné Takács Szilvia szakértő bemutatták a tavaly decemberben indult Élő magyaróra online műsorfolyam következő epizódját, amelyet az Oidipusz király tanórai feldolgozásához készítettek. 

Az Élő magyaróra online műsorfolyam az anyanyelv és az irodalom aktuális, nagyobb érdeklődésre számot tartó jelenségeit, kérdéseit, problémáit dolgozza fel

 – nem a szigorú értelemben vett tanórai keretekhez igazodva, de kiemelten kezelve az iskolai felhasználhatóságot. Az adások nem csupán a magyartanári közösséget célozzák meg, hiszen az anyanyelvi ismeretterjesztés, a tudománykommunikáció iránt érdeklődők szintén a célközönséghez tartoznak. 

A Magyar Kultúra magazint a főszerkesztő, Bonczidai Éva mutatta be. 

A program végén megemlékeztek Szőcs Gézáról, akinek Passió című műve alapján készült a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió előadása. A résztvevőknek Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője, a színház főigazgatója beszélt a darabról, amelyet este hét órától a Nagyszínpadon láthattak is a nézők. A rendezvényen a Színház és Filmművészeti Egyetem zenés-színész hallgatói is műsort adtak. 

Borítókép: Sokakat vonzott a Nemzeti Színházba a rendezvény (Forrás: Balázs Géza Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.