Hajlíthatatlan vitézeink

Hajlíthatatlanok címmel jelent meg a Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák történetét tartalmazó kötet, amelynek május 27-én tartották bemutatóját a Stefánia Palotában. A bemutatón több elismerést kiérdemelt katona hozzátartozója, Schmittné Makray Katalin, Maruzs Roland szerző és Vándor Attila filmrendező gondolatait hallhatták az érdeklődők.

Nagy Zsombor
2022. 05. 27. 20:00
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szinte családtagként éltem át a kitüntetett katonák tetteit – osztotta meg a könyv olvasásakor feltörő érzelmeit Schmittné Makray Katalin a Hajlíthatatlanok című könyv bemutatóján. 

Az 1939 és 1945 között, Magyar Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák megemlékezéseit tartalmazó kötet megjelenését húszéves kutatómunka előzte meg. 

A mű alapját ez a Szentváry-Lukács János által kezdeményezett kutatás képezi. Az esemény a tavaly elhunyt szerzőre való megemlékezéssel kezdődött. – Nagyon megérintettek a naturalista beszámolók – folytatta beszédét az olimpiai ezüstérmes magyar tornásznő.

Az bemutatón felolvasott részletek valóban igen érzékletes és megindító történeteket írnak le a második világháború magyar katonáinak hőstetteiről. 

Többek között a kötet címét is ihlető Tapody Lajos főtörzsőrmester emlékeibe nyerhet betekintést az olvasó, de Krizsán Gábor, kitüntetett tizedes történetét is megismerhetjük. 

Krizsán Szilárd gyermekkori élményeit osztotta meg nagybátyjáról, aki 1941-ben vesztette életét a háborúban. Ugyan sosem találkozott rokonával, mégis mély élmények kapcsolják őt hozzá. 

– Mikor kisgyerek voltam, vasárnap délutánonként apai nagyszüleinkhez látogattunk, ahol ebéd után a felnőttek elővettek egy dobozt. Csendben olvasgatták a dobozból kivett papírokat, míg végül megláttuk a csillogó-villogó gyönyörűséget. Csak a rendszerváltás után döbbentem rá, miről is van szó…

A visszaemlékezések mellett a mű hátteréről Maruzs Roland, társszerző mesélt: 

– A történet 1789-ben kezdődött, mikor II. József megalapította a Vitézségi Érmet.

A Magyar Arany Vitézségi Érem a legmagasabb kitüntetés volt a Magyar Királyi Honvédség legénységi állományában. A kalapos király által létrehozott elismerés 1918-ig élt, míg Horthy Miklós 1939-ben új névvel és négy fokozattal élesztette fel hagyományát. A könyv annak a negyven katonának visszaemlékezéseit és történeteit tartalmazza, akik a második világháború során kivételes hőstetteikért kapták meg az kitüntetést.

Gazdag képanyag teszi még tartalmasabbá a könyvet. Fotó: Teknős Miklós

Az irodalmi alkotás gondozását és kiadását végző Dextra Media nevében Vándor Attila, filmrendező osztotta meg gondolatait, aki építőkőként és egy folyamat újabb fontos állomásaként tekint a könyvre. A Dextra Media nem először működik együtt Maruzs Rolanddal, hiszen 2011-ben „Vitézségért” címmel jelent meg a témában egy kötet, melyből a Hősök Aranygárdája című dokumentumfilm is készült.

Borítókép: Schmittné Makray Katalin bemutatja a kötetet (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.