Emberi hang apostoli áldással

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli június 15-től kezdődően megalapításának 50. évfordulóját Erdély egyik legrangosabb énekegyüttese, a sepsiszentgyörgyi Vox Humana Kamarakórus. Az 1982-ben II. János Pál pápa által is fogadott kórus azóta is igyekszik tartani magát az akkor kapott útravalóhoz: „Tanítsátok Isten népét szépen és ájtatosan énekelni. Apostoli áldásom reátok.”

2022. 06. 16. 6:50
null
Fotó: Vornehm Volker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fél évszázados történet onnan eredeztethető, hogy az 1968-as romá­niai területi-adminisztratív átalakítás során létrehozott Kovászna megyébe – történelmi nevén Háromszékre – került, a főiskolai éveik során kóruséneklésen „szocializálódott” ifjú zenetanárok új állomáshelyükön is szükségét érezték a közös éneklésnek. Aztán 1972 tájékán immár az illetékes elvtársakban is felmerült a gondolat: legyen az újdonsült megyeszékhelynek pedagóguskórusa.

Kezdetben ugyan nem kizárólag zenetanárokban gondolkodtak, a kottaolvasó profik azonban egyértelműsítették: nem hajlandók amatőrökkel együtt énekelni, külön kórust akarnak. 

Az „engedetlenségi mozgalom” nyomán 1972 őszén elkezdte próbáit a Sepsiszentgyörgyi Zenetanárok Kamarakórusa. E meglehetősen fantázia nélküli nevet váltotta 1976-ban a Vox Humana, amelyet kezdetben három karmester, Szarvas Katalin, Czakó Olga és Szilágyi Zsolt felváltva dirigált, a kamarakórus műfajában azonban utóbbinak volt a legnagyobb tapasztalata, miután egyetemista évei során Kolozsváron Dorin Pop mester válogatott kamarakórusában, a Cappella Transylvanicában énekelt.
Az évtizedek során rangos magánénekessé váló Szilágyi Zsolt 2012-ig vezette a romániai kóruséneklés egyik legreprezentatívabb együttesévé növő Vox Humanát. A múlt század hetvenes éveinek végén a külföldi turnék ideje is elérkezett. Az első út az olaszországi Goriziába vezetett, az ott szerzett második, illetve harmadik díj sok tekintetben kárpótolta a viszontagságos utazást. A következő nyugati utazás viszont több szempontból is a legvisszhangosabb turnéként vonult be a kórus történetébe. A célállomás az arezzói nemzetközi kórusfesztivál volt, de Szilágyi Zsolt akkor is gondoskodott „kiegészítő” programról: ezúttal a pápát látogatták meg a Vatikánban. 

Bár a tervbe előzetesen alig néhány embert avatott be, a pápai fogadás híre a Szabad Európa Rádió révén hamarabb hazaért, mint maga a küldöttség. Zaklatások következtek, majd a további külföldi utak teljes embargója, amelynek csak a 1989-es romániai rendszerváltó események vetettek véget – ezzel együtt a kórus végig maradt a megye kirakategyüttese.
A szép új világban ugyan kinyíltak a kapuk, ám a kilencvenes évek nem csak sikereket hoztak. Érezhetően nőtt a feszültség a karnagy és a kórus néhány régi tagja között, az együttes fokozatosan a szakadás közelébe sodródott, a kritikus pillanat pedig 1995 tavaszán érkezett el. Többen kiváltak az együttesből, másik kórust alapítottak. Pánikhangulatról azonban szó sem volt, állítják egybehang­zóan a kor tanúi, fokozódott viszont az újraépítkezés. 

 

Szilágyi Zsolt ugyanis már 1990-től szélesebbre tárta a kórus kapuit, a Vox Humana fiatalodni kezdett, ugyanakkor már nem kizárólag felsőfokú zenei képzettségű tagok alkották. Az együttes különösebb törés nélkül vészelte át fennállása egyik legkritikusabb pillanatát, folytatta fesztiváldíjakkal, sikeres fellépésekkel tűzdelt útját.
A Vox Humana történetének újabb mérföldkövét 2012 nyara jelentette, amikor egészségének romlása következtében az alapító karnagy, Szilágyi Zsolt átadni kényszerült az irányítást fiának, Szilágyi Zsolt Herbertnek, aki korábban több mint húsz éven át énekesként erősítette a kórust. 

Az új vezető természetesen a maga útját követi, ám az eredmények nem maradnak el: ezt igazolja a krakkói egyházzenei fesztiválon szerzett bronzérem. Az István, a király rockopera tavalyi székelyföldi nagyprodukciójában való részvétel – az előadás felújítása idén sem marad el – jelenti a legutóbbi, nehezen felülmúlható élményt. Önmaga karrierjén a háromszéki kóruséneklés ösztönzése terén is meghatározó szerepet játszott a Vox Humana, a régióban egyébként is jelentős hagyományokra visszatekintő műfaj vonzerejét csak erősítették az együttes sikerei, presztízse.
Az ötvenéves jubileum az együttes öt évtizedének legfontosabb állomásait felölelő kiállítással, illetve Az emberi hang fél évszázada című könyv bemutatásával kezdődik. Jú­nius 16-án a háromszéki megyeszékhely Gyöngyvirág utcai református templomában tartandó öt együttest felvonultató kórustalálkozóval folytatódik, majd a június 17-i gálakoncerttel zárul a Krisztus király katolikus templomban, amelyen fellép a világhírű bukaresti Madrigal–Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus.

Borítókép: Vox Humana Kamarakórus (Fotó: Vornehm Volker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.