időjárás 8°C Auguszta 2023. március 29.
logo

A magyar szellem géniuszai

Magyar Nemzet
2022.07.22. 20:00 2022.07.24. 08:39
A magyar szellem géniuszai

Kocsis István színművével emlékeznek a 220 esztendeje született Bolyai Jánosra, hétfőn 19 órai kezdettel az Art’s Harmony Studió Színházban.

Kocsis István: A kitüntetés című színművéből tartanak felolvasószínházi bemutató az Art’s Harmony Studió-Színházi esték keretében. 

A Bolyai Jánosról és Farkasról szóló dráma 2000 októberében jelent meg nyomtatásban, a Tiszatájban. 

Mint a színházi alkotók ígérik: a két Bolyai történetében nemzeti tragédiák és hétköznapi sorsok, szakrális eszmék és modern magastudomány találkoznak a tér-időben és azon kívül.

A szerző több színpadi művében foglalkozott a magyar tudomány géniuszával, a Bolyai János estéje című monodráma és A Tér című, szintén monodráma Bolyai Jánost a magyar történelembe helyezi, miként tette ezt számos nagyságunkkal, Szent Margittól, Széchenyi Istvánon és Báthory Istvánon át, Jászai Mariig.

 

Bolyai János 1831-es Appencix című munkájában megalkotta a nemeuklideszi matematikát, ezzel közel egy évszázaddal megelőzve Albert Einsteint. Mestere édesapja, Bolyai Farkas volt, akinek munkássága más matematikusok eredményein keresztül váltak közismertté. A szarkasztikus humorú tudós végrendeletében mindenkire két órát hagyományozott, amit otthon eltölthet hasznosan, ahelyett hogy őt a temetőbe kísérné.

A kitüntetés azt a kitüntetést járja körbe, amit az osztrákok Bolyai Jánosnak igyekeznek átadni, mivel hű maradt az uralkodóházhoz 1848/49-ben. Holott betegsége miatt nem vállalhatott katonai szolgálatot, az egyébként nyugdíjas hadmérnök.

A felolvasószínházi bemutatón Bolyai Jánost Bordás János, Bolyai Farkast Bartók László, Rózát, János feleségét Orbán–Meister Éva, Schwarzenberger századost, a helytartó szárnysegédjét Mátyás Zsolt Imre alakítják, az előadás zenéjét Bartha Katalin hegedűművész szerezte, rendezője: Meister Éva, produkciós vezetője: Bartha Katalin.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected],

https://www.facebook.com/artsharmonystudi oldalon.

Borítókép: Kocsis István (Forrás: Wikipédia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.