Az 560 éves Schöffer–Fust-biblia kalandos története

Az 1462-ben nyomtatott Szentírás, a hazánkban található, feltehetően legjelentősebb ősnyomtatvány augusztus 15-ig, Nagyboldogasszony napjáig várja a látogatókat a gyöngyösi ferences könyvtár közelmúltban nyílt időszaki kiállításán. A gyöngyösi kiállítás apropóját az adja, hogy ötszázhatvan évvel ezelőtt, Nagyboldogasszonykor fejezték be a Schöffer–Fust-biblia nyomtatását. A könyv történetéről Fáy Zoltán könyvtáros, a gyöngyösi ferences könyvtár vezetője beszélt a Heol portálnak.

2022. 07. 11. 14:50
Gyöngyösi Ferences Könyvtár Forrás: Gyöngyösi ferences Könyvtár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fáy Zoltán elmondása szerint annak idején legfeljebb kétszázötven példányt nyomtattak belőle. Teljes egészében csupán húsz példány maradt fenn napjainkra, és töredékek lelhetők fel még itt-ott. Nagyon féltett kincs, ezért ritka alkalom, hogy kiállításon látható. A könyvtáros a Schöffer–Fust-biblia történetét is megosztotta az olvasókkal.

– A Schöffer–Fust-biblia Gutenberg nyomdájában, az ő betűivel, az ő présein készült, mégsem a könyvnyomtatás feltalálója nyomtatta – mesélte Fáy Zoltán. – Amikor Gutenberg a világhírűvé vált első, vagyis negyvenkét soros Bibliát ki akarta adni, nem volt rá elég pénze, ezért egy Johannes Fust nevű ügyvédtől vett fel kölcsönt. Így kezdték el kiszedni és nyomtatni a Bibliákat, de nagyon lassan haladtak, legalábbis Fust így ítélte meg. Az ügyvéd ezért beperelte Gutenberget, és visszakövetelte tőle a kölcsönt. A nyomdász persze nem tudta törleszteni a hitelt, hiszen a költségei, a segédeinek fizetése miatt nem volt rá pénze – magyarázta.

Fáy Zoltán elmondta, hogy Gutenberg a pert elvesztette, és elvették tőle a Bibliákat, sőt még a nyomdát is, ami mindenestül Fust tulajdonába került. Fust árusítani kezdte a könyveket, azonban az ólombetűkkel meg a préssel nem tudott mit kezdeni, mert nem értett a nyomdászathoz. Gutenbergnek volt annyi előrelátása, hogy a nyomdászaival titoktartási szerződést kössön, mert nem szerette volna felfedni a betűszedés és nyomtatás titkát. Fust ekkor nem mindennapi cselhez folyamodott: a lánya kezét ígérte annak, aki hajlandó elárulni neki a könyvnyomtatás titkát. Peter Schöffer nyomdász ennek nem tudott ellenállni, és beavatta Fustot a nyomtatás rejtelmeibe. Így történt, hogy ezt a Bibliát még Gutenberg betűivel szedték, mielőtt a nyomda leégett volna. Ezután Fust Európa-szerte házalt a könyvekkel, míg pestisben el nem hunyt. – A jelenlegi időszaki kiállításon látható Szentírást Krakkóban vásárolta meg egy János nevű altarista, vagyis a székesegyház egyik mellékoltárának állandó miséző papja – folytatta Fáy Zoltán a történetet. Mint mondta, időközben protestáns kézen is megfordult, s végül a kaplonyi rendházból került be a gyöngyösi ferences könyvtárba. A története azonban itt is bővelkedett kalandos fordulatokban. A könyvtáros elmesélte, hogy a kommunista hatalomátvétel után, amikor megkezdődött a szerzetesrendek feloszlatása, a gyöngyösi ferencesek ezt a Bibliát sok egyéb könyvvel és liturgikus tárggyal együtt elfalazták a rendházban. Volt egy lépcsőfeljáró, ami a sekrestye mellől vezetett a szerzetesi cellákhoz, s még korábban megszüntették. Ezt bontották meg, és ide rejtette el a könyveket Horváth Zsigmond házfőnök. Sajnos nem mindent tudtak ily módon megmenteni. A rejtekhelyet 1998-ban találta meg Harsányi István, a rend főépítésze. –A Bibliát én nyitottam ki először, és megállt bennem a levegő a megdöbbenéstől, amikor megláttam a nyomtatás 1462-es dátumát. Valószínűleg ez a legrégebbi, Magyarországon található nyomtatott könyv. Rendkívüli kincs és kultúrtörténeti érdekesség – emelte ki Fáy Zoltán.

A Schöffer–Fust-biblia a restaurálása óta eddig mindössze három alkalommal volt látható Gyöngyösön, egyébként Budapesten őrzik.

Borítókép: Antik könyvek antik polcokon (Forrás: Gyöngyösi Ferences Könyvtár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.