Hamarosan kezdődik a Kőfeszt, a nyugalom fesztiválja

A Káli-medence tíz településén várja az érdeklődőket az ingyenes Kőfeszt augusztus 3. és 7. között. A fesztivál Demjén Ferenc koncertjével indul, de fellép Pál István Szalonna és Bandája, Hideg Anna néni, a Szent Efrém Férfikar, a 4s Street, valamint Ferenczi György és a Pesti Rackák. Visszatér a Magyar Ízek Utcája és a Hagyományok Háza is mint kiemelt szakmai partner.

Magyar Nemzet
2022. 07. 21. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedik alkalommal rendezik meg a Kőfesztet, a nyugalom fesztiválját a Káli-medence szívében, idén tíz helyszínen: Kővágóörsön, Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Mindszentkállán, Szentbékkállán, Pálkövén, Salföldön, Ábrahámhegyen és Monoszlón.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Kőfeszt egy olyan rendezvény, amely a Balaton-felvidéki fesztiválok és a helyi társadalmak legnemesebb hagyományait éleszti újjá és illeszti bele egy XXI. századi környezetbe, társítva egymással a hagyományőrzést, a hagyományápolást és a korszerű kultúrát.

Örülök, hogy a Kőfeszt nemcsak standard tagja az Európa kulturális fővárosa programkínálatnak, hanem azt mondhatjuk, hogy elsők között lépett be, és ennek köszönhetően a negyedik Kőfeszt már része annak a társaságnak, amelyre építhetünk a továbbiakban is

– hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) Zrt. vezérigazgatója szerint a Kőfeszt a legjobb példa arra, hogy hogyan lehet támogatni a helyieket, hogy évről évre motiváltabbak legyenek. A vezérigazgató a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Kőfeszt 2023-ra is elnyerte az EKF támogatását.

Az ötnapos fesztivál mesés miliőben kínál változatos programokat, amelyek küldetése, hogy népművészetünk, néphagyományaink újra élővé váljanak, mindezt természetes környezetükben: a falvakban.

A programokat Csúri Ákos, a Kőfeszt alapítója és főszervezője ismertette, kiemelve, hogy a rendezvénysorozat programjait elsősorban a gyerekeknek, a fiataloknak szánják, hiszen fontos, hogy a népi kultúra természetes módon jusson el ennek a generációnak a fülébe, tudatába. Továbbá küldetésüknek nevezte, hogy minden esztendőben bemutassák a határainkon túli mestereinket is, akik életvitelszerűen őrzik a magyar hagyományokat. 

A fesztivál idén igazi kuriózummal kezd, hiszen Demjén Ferenc először lép fel a Káli-medencében, és Indulj, új csodákat látni… című koncertje szép belépőnek ígérkezik. Ferenczi György és a Pesti Rackák örömzenéje minden egyes alkalommal olyan energiával tölti fel a közönséget, ami egyedülálló – így lesz ez a Kőfeszten is. A Petőfi Zenei Díj idei győztese, a gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar is színpadra lép akik a Bagossy Brothers Company előzenekaraként már a Papp László Sportarénában számos rajongó szívét elrabolták , de itt lesz a Misztrál együttes és Heinczinger Mika is, Pál István Szalonna és Bandájától pedig idén az Idegen földre ne siess című jubileumi koncertet láthatja és hallhatja a közönség.

Pál István Szalonna és Bandája is fellép a Kőfeszten. Forrás: Kőfeszt

Idén a Kőfeszt ad otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának, ahol többek közt a Fonó Zenekar, az Üsztürü, a Naszály, a Fokos Zenekar, Tankó Eszter a Gyimesből, a felvidéki Korpás Éva és zenekara muzsikálnak, akik természetesen a késő esti táncház házigazda-zenekarai is lesznek.

Önálló estjével, újabb – Legszebb ország hazám címmel ősbemutatóval érkezik Lázár Csaba, Pély Barna pedig Ábrahámhegyen vezet be mindenkit a blues szépségeibe, ahol az Anima Sound System is koncertet ad.

A fesztivál házigazda-zenekara idén a Naszály. Természetesen 2022-ben sem maradhat el Navratil Andrea Dúdolója vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekhangja, de Horti Zoltán, valamint a Görömbő Kompánia előadásai is szerves részei a Kőfesztnek. Ugyanezt elmondhatjuk a Liszt Ferenc Kamarazenekarról, akik a kékkúti templomkertben Händel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Boccherini, Toselli, Weiner műveiből játszanak majd a szakértő közönségnek, és a tavaly zajos sikert arató Szent Efrém Férfikar most is lehetőséget ad a varázslat ismételt átélésére. 

Emellett számtalan kiállítás színesíti a programot, például a Nemzet Fiatal Tehetsége címet többször elnyerő Vollein Ferenc festményeit Köveskálon, Kulcsár István és Steindl Gabriella Pillanatok, a Táncház ünnepe a Káli-medencében fotókiállítása Kővágóörsön, Kékkúton, Köveskálon, Káptalantótiban látható.

A gyerekek és a családok számára többek között mesemondással, kézműveskedéssel, dúdolóprogramokkal és lovagoltatással is készülnek a szervezők, de a Veszprém megyei Kiscsőszről érkező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Pannon forgataga is várja a kicsiket és nagyokat.

A Kőfeszt kiemelt szakmai partnere, a Hagyományok Háza Folkudvara Köveskálon tavaly is nagy sikert aratott, ezúttal Kővágóörsön, a tavasszal átadott csodálatos Botond pajtában rendezkedik majd be, és a kézműves-foglalkozások, gyerekkoncertek, családi programok mellett esténként olyan zenekarok lépnek fel, mint a Fokos, az Üsztürü vagy a Naszály.

Kerekasztal-beszélgetésekkel, slammerprogramokkal is találkozhat az, aki augusztus 3. és 7. között a Kőfesztre látogat, Mindszentkállán pedig a Magyar Ízek Utcája teszi tiszteletét, amely másodszor lépi át Budapest határait. 

Köveskálon különleges, buszmegállóban tartott zongorakoncerteket tartanak klasszikus és népzenei feldolgozásokból, de nomád, harci bemutatók, cirkuszi és vándorjátékok is megtalálhatók a programban. Salföldön geotúra, kirándulás a Csönge-hegyre vagy néprajzi előadások várják az érdeklődőket, a Kőfeszt legújabb helyszíne, Monoszló pedig a MagyarProvence Levendulabirtokkal csatlakozik, ahol mások mellett Orosz István Páternoszter című könyvét mutatják be.

A Kőfeszt a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program támogatásával valósul meg.

További információkat és a részletes programot a Kőfeszt honlapján és Facebook-oldalán találják meg.

Borítókép: Sajtótájékoztatón ismertették az idei Kőfeszt programjait (Forrás: Kőfeszt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.