Kihirdették a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit

Online sajtótájékoztatón jelentették be a Kaszás Attila-díj 2022. évi jelöltjeit, akikre augusztus 21-én éjfélig adhatja le voksát a közönség a díj honlapján. Idén Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín és Rába Rolandra, a Proton Színház művészére szavazhatnak.

2022. 07. 18. 13:45
null
Fotó: EDER VERA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során. Nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat.

Richly Gábor, a díjátadás lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében elmondta, hogy a Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem elérhető minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést – hangsúlyozta, majd hozzátette: akik erre a díjra jelölést kaptak, kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését: ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is kívánják adni a kapottakat.

Az online sajtótájékoztatón Fülöp Péter helyettes államtitkár nevében Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője kiemelte: Az elismerés nem lezárás, nem befejezés, sokkal inkább jelzés, hogy a díjazott jó úton jár. Visszacsatolás arról, hogy munkássága, művészete értéket teremt. A díj inspiráció a pálya koordináta-rendszerében, egyértelmű megerősítés és mély emberi gesztus. Mint hozzáfűzte, a Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású szakmai díja, amelynek átadása évről évre a magyar színházi szakma kiemelt ünnepe, az országos színházi évadnyitó rendezvény nélkülözhetetlen eseménye.

Ötvös András, Harsányi Attila ás Rába Roland a 2022. év jelöltjei, mindhárman kiváló művészegyéniségek, példaértékű pályafutást, emlékezetes alakításokat, valamint nyomot hagyó alkotómunkát tudhatnak magukénak

– mondta Szóllás Péter, hozzátéve: a kulturális kormányzat elkötelezett a tekintetben, hogy a kiemelkedő teljesítmények ne maradhassanak láthatatlanok.

Pokorni Zoltán, a hegyvidéki önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója gratulált a jelölteknek. Mint mondta, a jelölés már önmagában jelentős siker, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy rekordszámú, negyven társulat jelölt idén, akik közül a szakma, majd a közönség voksai alapján kerül ki a győztes, s ez adja a díj rangját.

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri: a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Az alapítók a díjjal a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók.

A díjazott személyét a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező kőszínházak, valamint a jelentősebb alternatív színházi műhelyek tagjai maguk közül választották az eddigi években.

Az elismerés jelentős anyagi megbecsüléssel is jár: a Kulturális és Innovációs Minisztérium díja bruttó 800 ezer forint, és pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. Emellett a jelöltekkel interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és közzéteszi azokat felületein.

Az online sajtótájékoztatón Ötvös András, a 6Szín jelöltje úgy fogalmazott: Az egyik leghitelesebb dolog az, ha a színészről a kollégái és a közönség mondja azt, hogy díjra érdemes. A díj azt jelzi, hogy amit éppen csinál az ember, az minőségi.

Ötvös András, a 2022. évi Kaszás Attila-díj jelöltje.              Fotó: Tiszeker Dániel

Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház tagja óriási megtiszteltetésnek nevezte a jelölést. Mint mondta, azt jelzi, hogy a színházban elfoglalt helye a társulat döntése alapján mind emberileg, mind szakmailag megfelel e díjnak. Hozzátette: ebben a színházban nagyon sok olyan ember dolgozik, akik szintén érdemesek lennének erre a jelölésre.

Rába Roland, a Proton Színház művésze arról beszélt, hogy egyszerre megfelelni a szakmának és hatással lenni a közönségre, talán ez mindannyiunk legnagyobb vágya. Elmondása szerint a közösség összetartó képességére most nagyobb szükség van, mint a színészi tehetségre.

Rába Roland, a 2022. évi Kaszás Attila-díj jelöltje.             Forrás: Jegy.hu

A díj minden évben egy litográfia, amelyet Kaszás Attila ihletett. Az alkotás Somorjai Kiss Tibor grafikusművész, egyetemi tanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszék vezetőjének munkája. A díjátadó ünnepség fővédnökségét az előző években Spányi Antal római katolikus megyéspüspök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta. A díj átadásának időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Szavazatukat a Kaszás Attila-díj oldalán adhatják le.

Borítókép: Harsányi Attila, a 2022. évi Kaszás Attila-díj egyik jelöltje (Fotó: Éder Vera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.