időjárás 13°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Filmzenei koncertshow a Debreceni Ünnepi Játékokon

Magyar Nemzet
2022.08.09. 12:30 2022.08.09. 12:43
Filmzenei koncertshow a Debreceni Ünnepi Játékokon

A Magyarok Hollywoodban című filmzenei koncertshow augusztus 9-én, 20.30-kor lesz látható a Debreceni Ünnepi Játékok keretében a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon (esőnap: augusztus 10.). A fesztivál rezidens szimfonikus zenekara, a Kodály Filharmonikusok a magyar és magyar származású hollywoodi zeneszerzők és filmesek leghíresebb műveit tűzi műsorra.

A film nehezen élne meg zene nélkül, a filmzenék viszont önálló életre kelnek. Akkor is megmozgatják a hallgató érzelmeit, ha esetleg az eredeti közeget, a filmet nem is látta. Persze egy-egy filmsláger vagy zene fel is idézi az adott film emlékét, és azt a hatást, amit a film először keltett. Saját tapasztalatból tudom, van olyan főcímzene, amit, ha meghallok, már sírok is, mert eszembe jut, hogyan temeti el a női főszereplő a főhőst az unhappy endben.

Szerencsére a legtöbb hollywoodi film happy enddel zárul. Valószínűleg mítosz, hogy a movie szó a magyar moziból ered, az viszont filmtörténeti tény, hogy sok magyar szakember is hozzájárult annak létrejöttéhez, amit ma „hollywoodi filmiparként” ismerünk.

Adolph Zukor magyar származású producer, a Paramount Pictures alapítója 1888-ban, 15 évesen vándorolt ki Amerikába. William Fox (Fried Vilmos), a később 20th Centuries Fox néven ismert vállalat tulajdonosa 9 hónapos volt, amikor családja kivándorolt 1879-ben. Korda Sándor az 1920-as években a United Artists rendezőjeként dolgozott. Kertész Mihály (Michael Curtiz) több tucat film készítésében vett részt, közülük a Casablanca (1942) Oscar-díjat kapott. A Gázláng és a My Fair Lady George Cukor filmrendező nevét dicséri. A bagdadi tolvaj, a Ben hur és az El Cid zenéjét pedig Rózsa Miklós zeneszerző jegyzi, aki 1940-ben ment az Egyesült Államokba, és a huszadik század közepének egyik legkeresettebb és legsikeresebb filmzene-komponistájává vált.

Van tehát mire építkezni, amikor a „hazai” Hollywoodot viszik hallgatóság elé. A Kodály Filharmonikusok koncertshow-jának kreatív producerei Kollarik Tamás, Somogyi-Tóth Dániel, Takó Sándor és Vadász Dániel. Közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen, vezényel Pejtsik Péter. További információ a Debreceni Ünnepi Játékok honlapján: https://debreceniunnepijatekok.hu/

Borítókép: filmzenék a Casablancából (Fotó: Oszlányi Gyöngyvér)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.