Varsó a fotóriporter szemével

A varsói felkelés kitörésének napján Tadeusz Bukowski 1935 és 1955 között készült varsói fényképeiből nyílt kiállítás a Platán Galériában. A Varsói Felkelés Múzeu­mának új fotógyűjteményét bemutató kiállítás a budapesti Lengyel Intézet tárlata, amely fotókon keresztül vezeti el a nézőt a II. Lengyel Köztársaság megismételhetetlen hangulatából a német megszálláson és a varsói felkelésen keresztül a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosba.

2022. 08. 03. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fotók egy része a háromdimenziós Kaiserpanorámán keresztül látható. A kiállítás 63 napig tekinthető meg, ami szimbolikus jelentéssel bír, hiszen pontosan ennyi napig tartott a felkelők hősies, magányos harca a németek megsemmisítő túlereje ellen.
Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója köszöntőjében megemlékezett a 78 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 1-jén kitört varsói felkelésről. Elmondta, hogy 

minden évben ezen a napon 17 órakor, a harc megkezdésének időpontjában („W” óra), megszólalnak Varsó és más lengyel városok utcáin a szirénák. A forgalom megáll. A lengyelek, bárhol is legyenek a világon, egy perc csenddel, elmélkedéssel és imával emlékeznek meg a felkelés áldozatairól és résztvevőiről. 

Kiemelte, hogy a Lengyel Intézet idén Tadeusz Bukowski varsói fényképeinek bemutatásával emlékezik.
A képeken láthatjuk, ahogy a fotóriporter újra és újra visszatért ugyanazon helyekre, amelyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoztak és kifejező portrékat készített a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyerekekről. Tadeusz Bukowski „Boncza” (1909–1980) a Honi Hadsereg Parancsnokságának Informá­ciós és Propagandairodájának fotóriportere, cserkészoktató, tanár és fotóművész volt. A Lengyel Fotográfiai Társaság tagja, a Lengyel Cserkészszövetség fényképész szakosztályának vezetője volt. A megszállás alatt a föld alatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt – a sztálinizmus nehéz időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének. 

A varsói felkelés emlékére, barátai kezdeményezésére 1979-ben rendezett kiállítást a felkelés alatt készített fényképeiből, amely vándorkiállítás formájában körbejárta Lengyelországot.
A kiállítás közönsége Fábián Zoltán énekes, a Magyar Patrióták Közösségének tagja vezetésével közösen elénekelte a Varsói gyerekek (Warszawskie dzieci) című dalt.
A megnyitón a Koncept Kultura Alapítványt képviselő Anna Osiadacz ismertette ismertette a Kaiserpanoráma (Császárpanoráma) működését. 1866-ban Alois Polanecky megalkotta a „sztereogramszalon berendezését”, létrehozva ezzel a képek több személyes, közös befogadásának lehetőségét. A 3D-ben nézhető sztereoképek hamar népszerűek lettek, August Fuhrmann nem sokkal később azonban új, elegáns módon prezentálta ezeket, ahol a látogatók egy nagy, szekrényhez hasonló faépítményt ültek körül, oldalában egy-egy nézőkével. A szekrény belsejében egy megvilágított, háromdimenziós kép tárult fel. Egy ilyen eszközön keresztül láthatják a kiállítás látogatói is a képeket.
A kiállítást Ryszard Maczewski, a kiállítás kurátora, a Varsói Felkelés Múzeuma Ikonográfiai és Fotográ­fiai Gyűjteményének szakértője nyitotta meg. A megnyitón kiemelték 

a magyar katonák által nyújtott önzetlen, sokoldalú segítséget a felkelők és a lengyel főváros civil lakossága számára. 

Felhívták a figyelmet, hogy aki szeretné jobban megismerni a magyar–lengyel kapcsolatok eme tragikus, ám egyúttal dicsőséges és lélekemelő szakaszát, látogasson el a Lengyel Intézet honlapjára, ahol részletes információ­kat talál a Maria Zima lengyel történész közreműködésével készült „Magyar katonák és a varsói felkelés” című cikksorozatban.
A kiállítás a varsói felkelés kitörésének 78. évfordulója alkalmából, az Egyetértési Megállapodás keretében, a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatásával valósult meg. Partnerek: Varsói Felkelés Múzeuma, Koncept Kultura Alapítvány és a Magyar Patrióták Közössége.

Borítókép: Tadeusz Bukowski Esti imádsag a bérház-udvarán (Forrás: Varsói Felkelés Múzeuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.