Hétvégén lesz a Kutatók éjszakája

Rendhagyó tárlatvezetést tartott az Álmok Álmodói 20 kiállítás űrkutatási csomópontján Farkas Bertalan, hogy az idei Kutatók éjszakája apropóján felhívja a figyelmet a tudományos munka jelentőségére. Az űrhajós szerint ez az évszázad arról szól, hogy megteremtsük a hosszabb holdi tartózkodás feltételeit, és a magyar tudósoknak ebben komoly szerepe lehet.

Magyar Nemzet
2022. 09. 29. 14:50
null
Forrás: Millenáris
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén szimbolikus helyszínen tartotta programbemutató sajtótájékoztatóját a Kutatók éjszakája: a „házigazda” Álmok Álmodói 20 kiállítás a tudomány magyar géniuszainak eddigi legteljesebb seregszemléje. A ma kutatói belőlük inspirálódtak, az ő munkájukat folytatják.
Mint köszöntőbeszédében Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója elmondta: már maga a hely, az egykori Ganz Művek területe is innovátor magyarok szellemét őrzi, hiszen

itt működött a Mechwart András és Ganz Ábrahám által létrehozott világhírű Ganz Villamos Művek, amelynek falai között olyan mérnökóriások dolgoztak, mint Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz vagy Déry Miksa.


A húsz évvel ezelőtt megszületett Millenáris nyitóeseménye, a nagy sikerű Álmok álmodói – Világraszóló magyarok kiállítás lajstromba vette a nagy magyar tudósokat és találmányaikat. A kerek évfordulót az egykori tárlat újraalkotásával ünnepli az intézmény. A mostani kiállítás a mindennapjainkat meghatározó tudományterületek – például mobilitás, orvostudomány, űrkutatás – szerint mutatja be a találmányokat és az elmúlt 20 év tudományos eredményeit. 
A tárlat egyik egyik installációja Farkas Bertalan nyolcnapos űrutazását eleveníti fel. Az űrhajós ezzel kapcsolatban elmondta: 

felfoghatatlanul sokat fejlődött az űrtudomány azóta, hogy „odafönt járt”: a nemzetközi űrállomás tömege az ott-tartózkodásakor, 1980-ban még csak 36 tonna volt, most több mint 400 tonna.


A Kutatók éjszakáján 260 helyszínen 2500 program várja az érdeklődőket. Farkas Bertalan mindenkit arra buzdított, hogy a hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén (idén szeptember 30-án, pénteken) megrendezett programsorozatra a szülők, pedagógusok minél több gyereket hozzanak el, hiszen ők lesznek a jövő innovátorai, ha ma megmutatják nekik, milyen nagy hatással lehet egy-egy felfedező a tudomány fejlődésére és a mindennapjainkra. 

Az Európai Unió által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy szórakoztatóan mutassa be a kutatók munkáját, a tudományos kutatás fontosságát, és kedvet csináljon a fiataloknak a tudományos pályához.

GYÖRGY László
Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója, György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, valamint András Klára, az Egis humán erőforrás és kommunikációs igazgatója  Fotó: Soós Lajos


György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: ahhoz, hogy valaki elinduljon a tudományos pályán, már iskoláskorában fontos, hogy megfelelő támogatást, motivációt, élményeket kapjon – még akkor is, ha egy kistelepülésen él. Az esélyteremtés jegyében kezdődött meg a Tanítsunk Magyarországért program, idén az egyetemisták által mentorált gyerekek is ellátogatnak az eseményre.
 

Annak érdekében, hogy Magyarország 2030-ra Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává váljon, több intézkedést is hozott a kormány – tette hozzá az államtitkár, aki ezek között említette, hogy 2022. január elsejétől megduplázták az egyetemek finanszírozását és új irányítási modellt vezettek be a felsőoktatási intézményekben. Hangsúlyozta, hogy 2030-ig 2700 milliárd forintot szánnak az egyetemi és kutatói infrastruktúra fejlesztésére. Emellett beszélt arról is, hogy Magyarország a 2021-es GDP-arányos 1,6 százalékról 2030-ra három százalékra szeretné növelni a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat.


A Kutatók éjszakája programjai idén is ingyenesen látogathatók, azonban vannak olyan programok, amelyekre előzetes regisztráció szükséges. Ezt a rendezvény központi honlapján, a Kutatókéjszakája.hu-n tehetik meg az érdeklődők.
A Kutatók éjszakájának részletes programjai a rendezvény honlapján olvashatók.

Borítókép: A Kutatók éjszakájának sajtóbemutatója (Fotó: Millenáris)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.