időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
Grandpierre Atilla nyilatkozott lapunknak az egykori zenésztársról

„Sokáig nagyon jó barátok voltunk”

Rácz András
2022.09.28. 14:42 2022.09.28. 17:33
„Sokáig nagyon jó barátok voltunk”

Mint azt tagnap hírül adtuk, elhunyt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek (VHK) egykori alapítója, dobosa. A zenész kedden hajnalban 65 évesen halt meg.

Grandpierre Atilla, az együttes vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy ugyan évekkel ezelőtt eltávolodtak egymástól, de mélyen megrendítette egykori zenésztársának halála. 
Felidézte barátságuk kezdetét és a Vágtázó Halottkémek megalapításának időszakát. 

 Tanítványom volt, fizikából korrepetáltam, de hamarosan összebarátkoztunk. Őszinte jó barátok lettünk, egyre többet jártunk össze, a zenei gyűjteményemet hallgattuk. Ez vezetett oda, hogy 1975-ben Czakó Sándor és Molnár György gitárosokkal megalapítottuk az együttest. 


A Vágtázó Halottkémek addig soha nem hallott, különleges zenei világot képviselt. Azt a célt tűzték ki, hogy a világ legjobb és legvadabb zenekarát hozzák létre. A stílusról Grandpierre Atilla így fogalmazott A punkzene mint a sámánisztikus népzene újraéledése című, 1982-ben született írásában: 

A zene hatására kiemelkedhetünk egyéni világunk kereteiből, minden érzést átélhetünk, az érzések teljességét, az érzésvilágokat önmagukért és önmagukban mint a világ elemi egységeit, s a korlátlan számú érzésvilág összhangját átélve társakat találunk legszemélyesebb érzéseinkhez, felismerjük, hogy felfedezetlen sorsközösségben élünk egymással.


Ipacs László a VHK első aktív időszakának végéig, a 2001-es feloszlásig dobolt a zenekarban, összesen nyolc lemez megalkotásában vett részt. 
A zenekar korábbi ugyancsak meghatározó tagjai közül az üstdobos Balatoni Boli Endre 2012-ben, Németh László Fritz gitáros 2016-ban hunyt el.

Borítókép: Ipacs László a Kutya éji dala című film forgatásán (Forrás: Wikipédia/Fortepan)

Elhunyt Ipacs László

A Vágtázó Halottkémek együttes egykori alapítóját, dobosát 65 éves korában érte a halál.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.