A szabadság titka a bátorság

Két esemény miatt gyűltek össze ma délután a Magyar Nemzeti Múzeumban. A múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Lengyel Intézet közösen emlékezett meg szabadtéri fotókiállítással az 1956-os szabadságharcról és hőseiről, valamint Lengyelország szolidaritásáról. L. Simon László, a múzeum főigazgatója és Földváryné dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke hosszú távú megállapodást írt alá szakmai és tudományos együttműködésről. A közös munka fontos, egyben szimbolikus nyitánya a Remény és dráma – Magyarország ’56 című szabadtéri fotókiállítás.

2022. 10. 22. 18:53
null
Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Nemzeti Múzeum között létrejövő együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására. Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállításon az 1956-os magyar forradalom eseményeit dokumentáló, eddig ismeretlen, archív felvételekből álló fotógyűjteményt láthatunk, melynek képeit egy ismeretlen lengyel ember készítette. A képek egy szczecini családhoz kerültek megőrzésre, majd több évtizedes rejtegetés után Miroslaw Lesniakhoz kerültek, aki a felvételeket visszajuttatta Magyarországra. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának ajándékozta, majd ünnepélyes átadás után a legméltóbb helyre, a Magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárába kerültek. Ezekből a képekből állították össze a szabadtéri kiállítást. 

 

Az eseményen részt vett Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság nagykövete, Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója és Miroslaw Lesniak, a képek adományozója is.

 

 

A kiállítást Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes nyitotta meg.

 

A történelem szinte valamennyi évszázadban belénk égette az igazságot, hogy soha ne feledjük: a szabadság olyan érték, melyet nehéz és küzdelmes dolog kivívni, de könnyen elveszíthető 

 

– mondta a miniszterhelyettes.

Sorra említette nagy történelmi eseményeinket, végül, mint mondta, legutóbbi emlékeztetőnk 1956. 

– Mi, magyarok sosem a gyengeséget, mindig a bátorságot választottuk. Büszkék lehetünk a hőseinkre, honfitársainkra és a hazánkra egyaránt – mondta Latorcai Csaba. Beszédében kiemelte, hogy 1956-ban a megmozdulások Lengyelországban kezdődtek, melyek fényt hoztak a sötétségbe és Budapestre is elértek. A szolidaritás jegyében vonultak az utcára a magyar tüntetők 1956. október 23-án. 

Latorcai Csaba sorolta a forradalom eseményeit, majd Bibó István híres mondását idézte: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”  Mint mondta, ez a gondolat ugyanúgy jelen volt a barikádokon, mint a négy fal között. 

 

 A szabadság titka a bátorság

 – hangsúlyozta. 

Kiemelte, hogy 66 évvel ezelőtt magunkra maradtunk. A világ ölbe tett kézzel szemlélte, ahogy november 4-től a szovjetek elpusztítják a magyar reményt, a szabadságot. A lengyel nép ekkor is a magyarok mellé állt. 

– A fotógyűjtemény elbeszéli az utókornak azokat az ismert és ismeretlen magyar hősöket, akik lángra lobbantották az ’56-os forradalmat, amely végérvényesen megrendítette a megdönthetetlennek hitt Szovjetuniót – sorolta Latorcai Csaba, majd megköszönte Miroslaw Lesniaknak, hogy ezeket a féltve őrzött ritkaságokat hazánknak adományozta. 

Mától ez a tárlat hirdeti az 1956-os forradalom dicsőségét, a bátor hazafiak hősies küzdelmét, lengyel testvéreink szolidaritását. A fényképek még hangsúlyosabbá teszik Nagy Gáspár történész szavait: Csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk.

– foglalta össze a miniszterhelyettes.

Borítókép: Fotókiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharcról (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.