időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
A könyvfesztiválra jelent meg Fehér Béla új regénye

Kun László muzsikusszemmel

Bényei Arienn
2022.10.04. 08:00
Kun László muzsikusszemmel

Mozgalmas és melankolikus történelmi tabló a XIII. század végéről Fehér Béla író új regénye, a Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett című mű. A több kötetes, számos szakmai díjjal kitüntetett íróval a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott könyvbemutatóján Turi Tímea beszélgetett.

Fehér Béla az esszé, a krimi, a regény, a hangjáték és a tárcanovella műfajában is otthonosan mozog. Új regényének elbeszélője a Kozma-kvintett egyetlen életben maradt tagjaként emlékezik vissza eseménydús életére, melynek hátterében felsejlenek a kaotikus és vad hatalmi játszmák, a történelemnek kiszolgáltatott kisember küzdelmei. Az eldugott falvakban és a királyi lakomákon egyaránt otthonosan mozgó zenekar Kun László eljegyzésén ismeri meg Anjou Izabella nevelőnőjét, Miriam Rosenblumot, és ez a találkozás egy életre megrendíti a férfiakat. A regény elbeszélése szerint a Kézai Simontól kapott íróállványon megszülető kézirat szatirikus, pergő történet és megtört számvetés a szépség iránt mindig megújuló vággyal is, amelyet csak a művészet tud enyhíteni. 

 


A könyvbemutatón Turi Tímea felvetette, hogy az új regény krónikásában az író alteregóját érzi, aki visszaemlékezését írja. Fehér Béla egyértelműen kijelentette, hogy nem összegző megpihenés a regénye. Mint mondta, munkásságát végigkíséri egy érdekes momentum: sok művének csírája húsz-harminc évvel ezelőtt született. Ez a mű is régi terv volt. 

Nincs új a nap alatt a történelemben sem. Az emberi természet ugyanúgy működik a XIII.században, mint később, akkor is ha páncélban jár és akkor is, ha rövid nadrágban

 – tette hozzá az író. Beszélt munkamódszeréről, melyre általában jellemző, hogy alaposan felkészül könyvei témájából. Könyvtárnyi anyagot olvasott el erről az időszakról is, remek források segítették a történet megírását. Mint mondta, a regényben a történelmi események kilencven százaléka tényeken alapul. 
Fehér Béla elmondta, hogy az öt muzsikus korukat messze meghaladó zenét játszik. Sosem utasítanak el fellépést, legyen az egy királyi lakoma vagy egy olyan véres esemény, mint egy karóba húzás. A szerelem is együtt csap le rájuk Miriam Rosen­blum személyében. Turi Tímea említette, hogy a regény nyelvezete más, mint a korábbi műveknél, megszűnt az archai­zálásra törekvés.  

Egyrészt a történet nagyon erős, ezért akartam egyszerűen megfogalmazni. Másrészt az akkori nyelvet nem is ismerjük

 – foglalta össze az író.

Borítókép: A történet java tényeken alapul, mondta az író (Fotó: Bach Máté)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.