időjárás 1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Véget ért az idei Liszt-ünnep

Magyar Nemzet
2022.10.27. 20:35 2022.10.27. 21:49
Véget ért az idei Liszt-ünnep

Műfaji határokon átívelő programok, Plácido Domingo álló ovációval kísért zarzuelaestje, a Janoska Ensemble tapsvihart arató produkciója, Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal emlékezetes hangversenye, könnyűzenei minifesztiválok, színházi és táncbemutatók, kortárs művek premierjei váltották egymást a Liszt-ünnepen. Az október 7. és 22. között páratlan sikerrel lezajlott eseménysorozat fellépői között Izlandról, az Egyesült Államokból, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból és Ausztráliából érkezett művészek mellett természetesen a hazai kulturális élet kiválóságaival is találkozhatott a közönség.

A Müpa szervezésében megvalósult programsorozaton mintegy 218 klasszikus, kortárs, jazz- és könnyűzenei koncert, opera- és táncelőadás, kiállítás, városi séta, irodalmi esemény várta a fesztiválozókat a fővárosban összesen több mint húsz helyszínen.

Idén is több produkció debütált a Liszt-ünnepen, a fesztivál hat ősbemutatónak és három magyarországi premiernek adott otthont.

Először láthatta a hazai közönség mások mellett a Neue Oper Wien Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című előadását, a Familie Flöz Hokuspokus címet viselő teremtéstörténeti játékát, de itt ismerhették meg a nézők Fekete-Kovács Kornél jazzkvintettre és zenekarra komponált, a Müpa zeneműpályázatán nagy jazzformáció kategóriában díjazott Senza Nome című szerzeményét és a rangos díjakkal elismert táncművész-koreográfus, Barta Dóra társulatának felkavaró, Időn kívül című új előadását is.

Az eseménysorozaton számos Liszt-mű, valamint a komponista életútja és művei által ihletett kivételes alkotás csendült fel: a nyitókoncerten a Via crucis átdolgozását a jazz és a klasszikus zene nemzetközi hírű képviselőivel, Sherry Williams jazzénekesnővel, Horti Lilla szopránnal, a komponista-orgonaművész Virágh András Gáborral és a szintén orgonista Brian Charette-tel hallhatta a közönség a színültig telt Szent István-bazilikában. A Jézus Szíve jezsuita templom ragyogó fiatal egyházzenészek és koncertorgonisták közreműködésével tartott egész napos, hat koncertből és miséből álló orgonamaratont, Oláh Kálmán estjén a zongoraművész Faust-szimfónia motívumaira és a Szerelmi álmokra adott reflexióit és parafrázisait ünnepelte a Zeneakadémia Solti-termének hallgatósága.

A Liszt-ünnep nyitókoncertje a Szent István-bazilikában                          Fotó: Hrotkó Bálint

A Liszt és virtuozitás című koncert a népzene felől közelített a fesztivál névadójának életművéhez, a Studio 5 jubileumi estje Liszt életének fontosabb stációit fordította le a kortárs muzsika nyelvére, míg Miklósa Erika és a Jazzical Trio műsorában jazzes fűszerezéssel szólalt meg többek között az Oh, quand je dors című romantikus dal átirata.

A nemzetközi művészeti élet új tehetségeinek és befutott képviselőinek produkciói rengeteg könnyűzenére fogékony érdeklődőt vonzottak: az Isolation Budapest fellépőinek koncertjeire, valamint a neosoul és a jazz-funk határmezsgyéjén kísérletező, extravagáns Hiatus Kaiyote bulijára érkező közönség az Akvárium Klub tereit töltötte meg, a keleti blokk klubfesztiváljaként számontartott Budapest Showcase Hub eseményei pedig a Fészek Művészklub és más népszerű budapesti szórakozóhelyek életét pezsdítették fel.

Az idén 70 éves Rajkó Zenekar a Budafoki Dohnányi Zenekarral közösen, több száz lelkes néző jelenlétében emlékezett meg erről a jeles jubileumról a Pesti Vigadó impozáns dísztermében, a magyarországi Wagner Társaság pedig korunk egyik vezető Wagner-énekese, Michael Volle áriaestjével ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A flamand–szintó, de magyarul is kiválóan beszélő Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos zenekarainak Magyar Zene Házában tartott nemes „párbaján” zenei stílusok és kultúrák adtak egymásnak felejthetetlen randevút, a koncert végeztével pedig a közönség nagy örömére Éri Márton népzenész, kulturális antropológus beszélgetett a két prímással.

Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos zenekarainak koncertje a Magyar Zene Házában                                  Fotó: Nagy Attila

A jazzfanatikusoknak szerzett felhőtlen pillanatokat a francia harmonikás, Vincent Peirani és zenekara az Opus Jazz Clubban tartott koncertjén. A stílusok között játszi könnyedséggel kalandozó és rendkívül közvetlen formáció vezetőjének egyedi előadásmódja mellett a gitáros Federico Casagrande és a dobos Yoann Serra szédületes szólói is elsöprő sikert arattak.
Ravi Coltrane – noha tehetségével és szorgalmával sokszorosan bizonyította, hogy saját erőből vált elismert művésszé – sokáig nem tervezett bolygószerte ismert szülei életművére támaszkodó egész estés produkciót. A közelmúltban végül mégis létrejött műsorról így vallott a jelenlévőknek:

Bár egész életemben ezt próbáltam elkerülni, egy napon meg kellett történnie

– a nézők pedig elégedett tapssal fejezték ki egyetértésüket.

A világhírű izlandi géniusz, Víkingur Ólafsson az Orchestre symphonique de Montréallal adott nem mindennapi koncertet, amelyen úgy fogalmazott, hogy – mivel már harmadszor jár hazánkban – szinte a második otthonának érzi Budapestet.

A Rafael Payare vezényletével, a zsúfolásig megtelt Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott fesztiválzáró eseményen a zongorista kiemelte, mi magyarok nagyon szerencsések vagyunk, hiszen olyan kiemelkedő zeneszerzőkkel büszkélkedhetünk, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla vagy Kurtág György, majd a ráadásban e komponisták iránt érzett rendkívüli tisztelete jeléül elő is adta egy-egy darabjukat.

Janoska Ensemble fellépése                                         Fotó: Posztós János

Idén is a Bálna adott otthont Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának és kiállításának, az Art Market Budapestnek, a Müpa előcsarnokában Listias címmel egy Liszt-karikatúrákból álló gyűjteményt tekinthettek meg a fesztivál eseményeire érkezők, míg a Ludwig Múzeum a Kisebb világok – Dioráma a kortárs képzőművészetben című új kiállításával várta – és várja egészen 2023. január 15-ig – a látogatókat.

A Liszt-ünnep nemzetközi kulturális fesztivál kétnyelvű magazinját print és online formában is lapozgathatta a közönség, de tízezrek látogattak el a programsorozat hivatalos blogjára is, ahol cikkek sokasága között böngészhettek. A fesztivál legemlékezetesebb pillanataiból készült fotóválogatásokat a Liszt-ünnep online galériájában, a napi összefoglaló kisfilmeket pedig a Liszt-ünnep YouTube-csatornáján tekinthetik meg.

Borítókép: Plácido Domingo zarzuelaestje a Liszt-ünnepen (Forrás: Liszt-ünnep)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.