időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo
A pályázatot az író születésének 125. évfordulója alkalmából hirdette meg az MMA a Magyar Írószövetséggel együttműködve

Kihirdették a Tamási Áron esszé- és novellapályázat győzteseit

Magyar Nemzet
2022.11.17. 12:00 2022.11.17. 19:03
Kihirdették a Tamási Áron esszé- és novellapályázat győzteseit

Paál Zsolt Éhező földek című novellája és Vitéz Ferenc tanulmánya nyerte a fődíjat a Tamási Áron esszé- és novellapályázaton, amelynek nyerteseit tegnap díjazták a Magyar Művészeti Akadémián.

Tamási Áron író születésének 125. évfordulója alkalmából hirdetett esszé- és novellapályázatot a Magyar Művészeti Akadémia a Magyar Írószövetség szakmai együttműködésével. A kiírásra szeptember 30-ig olyan, korábban nem publikált és más pályázaton még nem szerepelt művekkel lehetett jelentkezni, amelyek kapcsolódnak Tamási Áron életművéhez. 

 

A pályázatra összesen 16 esszé és 115 novella érkezett.

 

A szakmai zsűri elnöke Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA rendes tagja volt.

Novella kategóriában a második helyezett Hegedűs Imre János Kicsi szellem kalandjai égen, földön című műve, a harmadik pedig Cristian Blanka Ördögnyargalás a Hargitán című írása lett.

Az esszék között az első helyet Vitéz Ferenc Közlésforma, stílus és narráció költői „vegytana”. „Szembefordított tükrök”: a külső és belső valóság megsokszorozása Tamási Áron novelláiban című tanulmányával érdemelte ki. 

A második díjat Hernády Judit Népiség és a lélek válsága: Természetszemlélet és hitélmény Tamási Áron írói világában című munkája kapta, a harmadikat pedig Paták Balázs Farkaslakától Farkaslakáig. Tamási Áron életműve legényhősei szemszögéből című munkájának ítélte oda a szakmai zsűri.

Borítókép: Tamási Áron (Fotó: a Magyar Írószövetség honlapja)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.