„Minden gyalázatosságra fény derül”

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából újabb tartalmakkal bővült a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról – jelentették be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 20:14
MIKÓ Zsuzsanna; VITÁLYOS Eszter
Budapest, 2022. november 25. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár fõigazgató-helyettese beszél a Magyar Nemzeti Levéltárban a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott sajtótájékoztatón 2022. november 25-én. Az emléknap alkalmából újabb tartalmakkal bõvült a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) adatbázisa a Szovjetunióba elhurcoltakról. Az asztalnál Illésfalvi Péter, a HM Katonai Örökség Fõosztályának vezetõje (b) és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (b2). MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy azoknak sem értek véget a szenvedéseik, akik végül visszatértek „a kommunista pokolból”, hiszen hosszú évekig hallgatniuk kellett arról, ami velük történt, és életük végéig zaklatásokban volt részük. A nemzeti levéltár adatbázist kutató és fejlesztő munkáját méltatva úgy fogalmazott: „megtörik végre ezt a dermesztő, halálos csendet, … minden gyalázatosságra fény derül.”
Az államtitkár azt mondta, a Gulágra elhurcoltak, 

az ott megnyomorítottak a 20. század legkiszolgáltatottabb, leginkább elhagyatott emberei közé tartoznak,

és mégis tudtak értékes, szép gondolatokat hagyni az utókornak. Vitályos Eszter példaként említette erre a túlélés négy szabályát, amit a Gulágra elhurcolt Olofsson Placid bencés szerzetespap fogalmazott meg.

VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára Fotó: Kovács Attila


Illésfalvi Péter, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője az eseményen arról beszélt, hogy a pénteki „egészen fiatal emléknap” a magyar nemzet egyik legnagyobb kényszerű exodusáról szól, mivel a legmértéktartóbb becslések szerint is több mint félmillió embert érintett. A történészeknek, levéltárosoknak erkölcsi kötelességük, hogy a feltáró- és kutatómunkával elégtételt adjanak az érintetteknek és hozzátartozóiknak – mondta.

Illésfalvi Péter, a HM Katonai Örökség Főosztályának vezetője Fotó: Kovács Attila


Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgató-helyettese emlékeztetett: a Szovjetunióba hurcolt áldozatok adatait, továbbá a rájuk vonatkozó kartonok digitális másolatait tartalmazó adatbázist a levéltár tavaly február 25-én publikálta, nyolc további kiegészítő adatbázissal együtt. 

Ismertetése szerint október végéig az adatbázist több mint 423 ezer felhasználó kereste fel, többségük 24 és 35 év közötti fiatal, legtöbbjük nő. Szólt arról is, hogy a Romániában folyó kárpótlás miatt jelentős volt az érdeklődés az erdélyi településekről. Jelezte, hogy az MNL-t a jelentős társadalmi igény ösztönözte az adatbázis bővítésére további tartalmakkal. Egyúttal bejelentette: a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából a szolgáltatás további két adatbázissal – a Magyar Hadifogoly Híradóval és a Katonák a Gulágon adatbázissal – bővül.


 

MIKÓ Zsuzsanna
Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese Fotó: Kovács Attila

A nemzeti levéltár összegzése szerint a második világháború utáni időszak egyik legfontosabb társadalmi problémája a hadifogságba esett katonák felkutatása és hazaszállításának megszervezése volt. Több pártnak ezt a szervezkedését háttérbe szorítva a Magyar Kommunista Párt (MKP) kisajátította a hadifoglyok hazahozatalának ügyét azzal, hogy 1945. novemberben létrehozta a Központi Hadifogoly Irodát, majd Magyar Hadifogoly Híradó címmel propaganda-hetilapot adott ki, mely közvetítette a hadifoglyok és a rokonaikat keresők üzeneteit. A magyar hadifoglyok szervezett és tömeges hazaszállítása 1948 végén befejeződött, így a hetilap október 30. után nem jelent meg. Az adatbázis egy hiányzó (1945. évi 1. jegyzék) lapszám kivételével valamennyi, 218 lapszámot tartalmazza, 1619 oldalon, a visszatérők neveinek felsorolása mellett a frontra küldött és onnan érkező üzeneteket.
 

A Katonák a Gulágon egy 66 281 adatsort tartalmazó, a szovjet hadifogoly- és internálótáborokban meghalt magyar hadifoglyok és polgári internáltak nagy részének nevét tartalmazó orosz nyelvű, cirill betűs adatbázis, amelyet az oroszországi hadisírokat gondozó Vojennije Memoriáli Társaság 1999-ben átadott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak. A Hadtörténeti Levéltárral való együttműködés eredményeként az adatbázis az MNL online gyűjteményébe is bekerült, így valamennyi adat közösen kereshető a többi adatbázissal.


Az MNL tájékoztatója szerint a következő feladat az adatbázisokban előforduló földrajzi nevek pontosítása, összerendelése a megújuló földrajzinévtár-adatbázissal. A jelenleg elérhető adatbázisokon kívül tart az MDP Hadifogoly Iroda iratanyagának feldolgozása, és megkezdődött az adatbázis-építés a Külügyminisztérium hadifogolyosztályának anyagából – közölte a nemzeti levéltár.


Borítókép: Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese beszél a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Kovács Attila)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.