Novemberi bújós szezon

A november végén kezdődő advent előtt sokak számára egy másik várakozás is elkezdődik a hónap elején. Lesz-e kivel tölteni a karácsonyt? A mostanában felbukkant kifejezéssel a társkeresés terén ezt az időszakot bújós szezonnak nevezik, mely az eredeti angol kifejezés, a cuffing season feltűnően nem szöveghű fordítása. Jó, hogy bővül a társkeresési kultúra, örülök, hogy gondolkodunk azon, hogy milyen fázisai vannak a kapcsolatnak; a cuffing season kifejezés és magyar fordítása valóban gondolatébresztő is.

2022. 11. 06. 11:00
Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanítom, hogy a bújós szezonnal, mely egyébként találó megnevezés, a „bilincselő szezon” ügyetlen hangzását és negatív kicsengését szeretnék elkerülni. Találó a fordítás, mert a jelenség lényegét igyekszik ítélkezésmentesen visszaadni. 

Párkapcsolati szakemberek (ha vannak ilyenek) a statisztikákra alapozva megfigyelték, hogy novemberben és decemberben több új párkapcsolat jön létre.

Az egyedülállók igyekezetét társadalmi és élettani okokkal is magyarázzák. A nyugati kultúra egyik legnagyobb ünnepe a karácsony, kifejezetten családi jellegű, ilyenkor előtérbe kerül a kapcsolati meghittség. Nem pusztán a társadalmi nyomás, de a valódi igény is intenzívebb keresésre sarkallja az egyedülállókat, és arra, hogy könnyebben menjenek bele kompromisszumba: lehet, hogy a novemberben megfogott pár csak a télre lesz társ. Ehhez jön még az evolúciós magyarázat, leegyszerűsítve: az ember a hidegben még jobban igényli a bőrkontaktust. 

És az élettani: novemberben a szerotoninszint mindkét nemben csökken, tehát az ember párkapcsolati örömökkel próbálja feltornázni boldogságszintjét. Illetve a férfiak tesztoszteronszintje novemberben a legmagasabb, tehát hormonálisan nagyon nyitottak a partnerre.

Bár a pszichológia nem jegyzi szakszóként a bújós szezont, a fenti magyarázatok meggyőzők azt illetően, valóban létező jelenségről van szó, nem holmi magazinos vagy társkereső-oldalas marketingfogásról. Fel is merült bennem a kérdés: miért is kell magyarázkodni?

Talán azért, mert az igyekezet az ítélkezésmentességre, amikor a cuffing seasonról mint bújós szezonról beszélnek, mégsem teljesen sikerül. Az odabújás és a megbilincselés, ráfonódás szavak közötti feszültség jól mutatja, keletkezik némi zavar abban, hogyan is értékeljük ezt a jelenséget. Merthogy megszoktuk, hogy valamit pozitívnak vagy negatívnak értékelünk.

 

 

Azt, hogy valaki valakit megbilincsel vagy lebilincsel párkapcsolat céljára, a magyar nyelv így fejezi ki: férjet/feleséget fog. A házasodás szinonimái szintén kötődést fejeznek ki: házasságot köt, összekötik az életüket, bekötik a fejét.

Eredetileg mind pozitív tartalmúak, az utóbbi időben mégis azt érzem, hogy a kötődés, az elköteleződés, a felelősségvállalás egymásért negatív színezetet kapott. Pedig az ellentétpár fényében (szakít) is látszik, hogy ezek a kifejezések eredetileg pozitív töltetűek. A bújós szezonról szóló írások is azt feszegetik, mi az előnye, mi a hátránya egy olyan kapcsolatnak, melyet csak szezonálisra jósolnak. A cikkek java szerencsére a tudatosságot hangsúlyozza: a résztvevők tudják, vagy vegyék észre, ha csak a fenti igények miatt, télre lettek egy pár.

Egy lépéssel továbbgondolva: a bújós szezon jelenségével tudatosíthatjuk azt, ahogyan az elköteleződésről és a felelősségvállalásról gondolkodunk. Általában ezekről úgy tartják, beszűkítik a lehetőségeket. Az elköteleződés azonban szabadsághoz vezet. Hiszen, ha képes vagyok belehelyezkedni egy területbe, ki tudom tapasztalni, megismerem, akkor tudok annyira lazulni, hogy nem kötnek a belső feszültségeim. Így van ez egy szakmai területen, és a párkapcsolatban is. 

Az elköteleződés adja a hétköznapok könnyedségét, azt, hogy valóban jelen vagyok a kapcsolatban, figyelem magunkat, megismerem magunkat. Ez persze felelősséggel is jár.

Emiatt, a másik és a magam érzelmi hogylétével, életkörülményeivel kapcsolatos felelősség miatt érdemes mindkét félnek tudatosnak lennie akkor is, ha észreveszi, hogy az övék csak egy bújós kapcsolat.

Lehet felelősséget vállalni a cuffing seasonben, a bújós kapcsolatban is, ami csak szezonális. Aztán lehet, hogy több is lesz belőle.

 

Borítókép: Bújós idill (Fotó: 123RF)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.