A kultúra tartja életben a közösséget

A magyar vidék és az itt élő emberek a magyarság és a magyar szellem értékének őrzői – jelentette ki az igazságügyi miniszter szombaton Nyíriben, a zempléni település megújult művelődési házának átadóünnepségén.

Magyar Nemzet
2022. 12. 18. 8:52
VARGA Judit
Átadták a megújult Nyíri Művelődési Házat Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Judit kiemelte: amikor a mai „globális zűrzavarban” az ember nyugalomra vágyik, hazamenekül. Mindenkinek szüksége van egy helyre, ahol békére és menedékre lel, sokan ezt a magyar vidékben találják meg – tette hozzá.
A kormánynak ezért fontos, hogy óvja, védje a magyar vidék településeit a világ káros hatásaitól, ugyanakkor törekszik arra, hogy az aprófalvakat felzárkóztassa a jelenkor infrastrukturális és technikai elvárásaihoz – húzta alá a tárcavezető, hozzáfűzve, a cél tehát kettős: a vidék modernizációja és értékeinek megőrzése.
 

Nyíri megújult művelődési háza. Fotó: Vajda János

Varga Judit rámutatott: Magyarország nem csupán a Nobel-díjasok és az olimpiai aranyérmesek számában különleges, de abban is, hogy a 3200 település több mint a fele ezer alatti lélekszámú. Ez a sajátosság – folytatta – különleges kormányzati gondolkodást igényel, mely közel áll a jelenlegi kabinet szívéhez, amelynek politikája a nemzeti, keresztény, konzervatív értékrend pillérein nyugszik. A miniszter kiemelte: a vidék nyugodt erejében van a magyar jövő kulcsa is, ezért legyünk büszkék településeinkre, őrizzük meg ezt a józanságot és 

ne hagyjuk, hogy a világ káosza elhomályosítsa tekintetünket.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy a kabinet a jövőben is minden eszközzel segíti a magyar vidék népességmegtartó erejének növelését, ahogyan segítséget nyújtott a nyíri művelődési ház felújításához is.
 

HÖRCSIK Richárd
Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője.Fotó: Vajda János

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt: Nyíritől száz kilométerre háború zajlik és képletesen háborús viszonyok jellemzik az Európai Uniót is. Eközben ez a település 

a béke szigete, ahol az embereknek van mondani- és imádkoznivalójuk

–  mutatott rá. A kormány számára a vidék Magyarország megtartóereje és hátországa ezekben a háborús időkben, Nyíri pedig mintát ad és azt üzeni: a magyar vidékért érdemes dolgozni – fogalmazott. Itt olyan emberek laknak, akik megbecsülik azt a környezetet, ahol élnek és tesznek is érte – jegyezte meg, emlékeztetve: a Magyar falu programon belül az elmúlt két évben csaknem hárommilliárd forintot fordíthattak fejlesztésre a hazai kistelepülések. Az erre felhasznált uniós támogatás kézzelfogható és azt mutatja meg, hogy Magyarország a kevésből is képes sokat teremteni.
 

NÉMETH Zsolt
Németh Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Fotó: Vajda János

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kijelentette: a magyar kultúra nem luxuscikk, hanem az „alapcsomag része”. Ezt háborús időkben is tudatosítani kell – fogalmazott. Ilyenkor hajlamosak vagyunk hátrébb sorolni a kultúrát, ám ezt nem szabad megengedni, mert a kultúra életben tartja a közösséget, az embert – mondta, jelezve: a kormány ezt felismerve a nehéz körülmények ellenére értékes karácsonyi ajándékot adott a művelődési ház felújításával az itt élőknek.


Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond Nyíriben, a település megújult művelődési házának átadóünnepségén (Fotó: MTI/Vajda János)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.