időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Életműdíjat kapott Tommy Vig vibrafonos, dobos

Magyar Nemzet
2022.12.25. 15:00 2022.12.26. 11:23
Életműdíjat kapott Tommy Vig vibrafonos, dobos

Ünnepélyes keretek között vehette át a Magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze díjat Tommy Vig jazzmuzsikus, zeneszerző a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) közös rendezvényén.

A szakmai díjban azok részesülhetnek, akik legalább huszonöt éve aktívak az előadóművészi pályán, kimagasló színvonalú művészi teljesítményt nyújtottak, mégsem kaptak magas szintű állami elismerést. Ezzel a kitüntetéssel egyidejűleg legfeljebb tízen rendelkezhetnek. A korábbi díjazottak között van többek között Berkes Balázs, Bergendy István és Garay Attila zenész, Kovács Erzsi, Máté Otília és Payer András énekes, Hevesi Imre táncművész.

Zenék az idő mérlegén

Két veterán muzsikus, Dudás Lajos és Tommy Vig műfaji határokat feszegető zenékkel üzen az időtlenségnek.

 

Tommy Vig a díj átvételekor azt mondta, nagyon sokat jelent neki ez a díj, mert hiába játszott Amerikában egy fél évszázadon át a legjobbakkal, Magyarországon a bennfentes zenészek – bár elismerték – azt találták ki, hogy idehaza nem üti meg a mértéket. 

– Amikor Gyimesi László, Zsoldos Béla, illetve az MZTSZ és az EJI mellém áll, és kapok egy ilyen szintű elismerést, az ellensúlyozza mindezt – fogalmazott a muzsikus.

 

A vibrafonos, ütőhangszeres Tommy Vig 1938-ban született Budapesten muzsikuscsaládban. Vigh Tamás néven, dobos csodagyerekként indult, ám a kommunizmus ellehetetlenítette a dzsesszt, így 1956-ban emigrálni kényszerült, és a New York-i Juilliard School of Music ösztöndíjasa lett. 1961-től Las Vegasban élt, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Tony Bennett, Tony Curtis, Judy Garland és Frank Sinatra. Játszott Henry Mancini és Quincy Jones zenekarában, közreműködött Elvis Presley, Michael Jackson, Diana Ross és Rod Stewart lemezein. A muzsikus 2006-ban települt haza.

Tommy Vig következetesen őrzött magyar identitásának kiemelkedő zenei példája az 1956 emlékére írt műve, a Budapest 1956 című, nagyzenekarra komponált darabját a forradalom hatvanadik évfordulóján mutatták be a Vigadóban.

Újabb darabjainak hangszer-összeállítását gyakran színesíti cimbalommal, tárogatóval. Az irodalom szerelmeseként héttételes szvitben örökítette meg Petőfi Sándor, Jókai Mór, Arany János, Ady Endre, József Attila, Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő emlékét. Aranyszimfóniák című darabját a 2012-es londoni olimpia magyar győzteseinek ajánlotta.

Borítókép: Tommy Vig (Fotó: Hegedűs Márta)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.