Kultúránk és hagyományaink teszik otthonossá számunkra a világot

Mi a történelmi épületek szerepe városainkban, és egyáltalán, mi a szerepe a városoknak az életünkben, hogyan viszonyulnunk a múlthoz? Roger Scruton angol filozófus szerint olyan városokban kellene élnünk, ahol minden elérhető tizenöt perc alatt, gyalogosan. A neves konzervatív gondolkodó világképének művészeti, politikai és vallási aspektusait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) vitatták meg Hörcher Ferenc legújabb könyvét alapul véve – olvasható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtóközleményében.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem2022. 12. 06. 10:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ez az első, és bizonyára nem is az utolsó esemény, amelyet egyetemünk Roger Scruton filozófiájának elemzéséről rendez

– hangsúlyozta köszöntőbeszédében az NKE Eötvös József Kutatóközpontjának (EJKK) vezetője a Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában hétfőn. Török Bernát kiemelte: Hörcher Ferenc professzornak hála, az EJKK nemzetközi szinten is első a sorban Scruton örökségének feldolgozásában, átfogó képet nyújtva a nemrég elhunyt filozófus életéről és munkásságáról. A Művészet és politika Roger Scruton konzervatív filozófiájában című kötet rendkívül fontos értékeket közvetít, mivel 

a XXI. század kihívásaival szemben, a felgyorsult kulturális és technológiai változások időszakában a társadalmunkat építő és fenntartó értékekhez kell fordulnunk

 – fogalmazott Török Bernát. Az NKE EJKK vezetője leszögezte: miközben Roger Scruton a filozófia, a kultúra, sőt a művészetek látszólag elvont témáival foglalkozott, kész volt a közügyekbe és a politikába is bekapcsolódni, olyan példát nyújtva, amelyből az NKE minden egyetemi polgára meríthet.

Fotó: NKE/Szilágyi Dénes

A brit konzervativizmus képviselője már az 1970-es évektől érdeklődött Közép-Európa iránt, sőt aktívan részt vett az ellenzéki mozgalmak intellektuális képzésében, így szerepet vállalva a kommunista hatalom elleni küzdelemben – hívta fel a figyelmet az NKE EJKK Politika- és Államelméleti Kutatóintézet vezetője. 

Hörcher Ferenc kiemelte: 

képzettsége révén Scruton a kultúra filozófiai kérdéseivel is foglalkozott, elsősorban az építészet és a zene esztétikája iránt érdeklődött. 

– Ily módon maga is részesévé vált a kibontakozó kulturális háborúnak, de mindig szót emelt a szólásszabadság és a művészetek társadalmi-megtartó ereje mellett – hangsúlyozta a könyv szerzője. A nyolcvanas években Roger Scruton végig kapcsolatban állt a csehszlovák demokratikus ellenzékkel, segítette a szamizdatkiadást, könyveket csempészett át a határon egészen addig, míg ki nem tiltották. E tevékenységében az est mindkét vendége is rendszeres segítője volt. A beszélgetésen részt vett Scruton két barátja és munkásságának közeli ismerője, Robert Grant irodalmár és filozófus, a brit konzervativizmus kutatója, Michael Oakeshott monográfusa, és Anthony O’Hear, a filozófia és a teológia határterületeinek kutatója.

A teljes közlemény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oldalán Kultúránk és hagyományaink teszik otthonossá számunkra a világot címmel olvasható.

Borítókép: Előadás az NKE-n (Fotó: NKE/Szilágyi Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.