Rajtunk a világ szeme

Azt láthatjuk a Magyar Nemzeti Múzeum új tárlatán, hogy Európa gazdasági-kulturális szempontból legfényesebb korszakában milyen módon vett részt a magyar alkotóerő – hangsúlyozta a Magyar EXPO sikerek című kiállítás megnyitóján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

2022. 12. 13. 19:30
null
Hungarian EXPO 20221213 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Múzeum megnyílt új időszaki kiállítása 170 év 32 világkiállítását, illetve az azokon elért magyar sikereket kívánja bemutatni. Az 1851-es első londoni világkiállítástól a tavalyi expóig veszi végig a nagy nemzetközi seregszemlére elküldött magyar anyag legfontosabb, legsikeresebb elemeit. A kiállítás összefoglalója szerint a tárlat szinte lehetetlenre vállalkozik, hiszen a világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyak legtöbbjét felkutatta, és a lehető legnagyobb számban be is mutatja. Hadd másoljak ide még egy fontos mondatot a tájékoztatóból: 

„Még soha nem volt a magyar múzeumtörténetben ilyen összművészeti, a magyar kultúrtörténet legfontosabb szegmenseit felvonultató időszaki kiállítás, amely mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait gyűjti össze és mutatja be egy helyen.”

Aki végigsétál a kiállítási térben, valóban a magyar művelődéstörténet ikonikus tárgyait nézheti végig. A legfontosabb relikviák közül érdemes kiemelni a XIX. századi Viktória-mintás Herendi-készletet, a Zsolnay gyár lenyűgöző négyalakos állóvázáját, Vikár Béla fonográfhengereit, Szinyei Merse Pacsirtáját, de olyan alkotók munkáit is megcsodálhatják a látogatók, mint Than Mór, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Csontváry Kosztka Tivadar, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Zala György.

A kiállítás megnyitóján L. Simon László, a múzeum főigazgatója arról beszélt milyen pontosan illik a múzeum küldetésébe a Magyar EXPO sikerek című kiállítás. 

Azt szeretnénk elérni, hogy ha bejönnek ide a látogatók, akkor az érzés, amivel távoznak, a büszkeség érzése legyen. Legyenek büszkék arra, hogy egy olyan nemzet tagjai, amely ilyen fantasztikus tárgyi és szellemi kincsekkel rendelkezik. 

És ez a kiállítás különösen alkalmas erre – szögezte le, hozzátéve, hogy Gál Vilmos történész-főmuzeológus, a kiállítás kurátora arra gyűjtött össze számos példát, hogy akár a művészet, akár az ipar tekintetében mi, magyarok a világ élvonalához tartozunk.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kiállítást megnyitó beszédében egyebek mellett arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a világkiállítások koncepciója „irigylésre méltó optimizmust sugárzott”. Egy olyan világképet tükrözött, amely nemcsak egy expótérben összehordhatónak és felmutathatónak gondolta a legjelentősebb szellemi, tudományos, technikai eredményeket, de ezeket egységesnek és mindenki által értelmezhetőnek tartotta. Több mint száz évig, egészen az 1958-as brüsszeli világkiállításig (ez volt az utolsó egységes expó, utána szakosított világkiállításokat tartottak) ezt a szemléletet hordozták ezek a rendezvények. Ez volt az európai kultúra aranykora.

 

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, milyen elképesztő fejlődés zajlott le az alatt a százhetven év alatt, amit a Nemzeti Múzeum kiállítása felölel. Nyilván ennek a rendkívüli előrehaladásnak is betudható, hogy az egyre átláthatatlanabb, egyre felfoghatatlanabb egységes világkiállítások szervezése helyett az áttekinthetőbb tematikus rendezvények felé fordult az érdeklődés. – 1851-ben, amikor az első világkiállítást megrendezték, még nem létezett Németország, Olaszország, a nemzetek még csak formálódtak, s ebben a formálódó világban, a két évvel korábban elveszett szabadságharc ellenére is beköszönt Magyarország – hangsúlyozta Navracsics Tibor, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország világkiállítási szereplései sikerszériát hoztak, ami azt tanúsítja, hogy olyan nemzet él itt Európa közepén, amely az állami függetlenség elvesztése dacára, hagyományait megőrizve mindenkor világszínvonalú teljesítményt tud nyújtani.

Borítókép: Jelenet a kiállításból (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.