A közösségi régészet múltidéző varázsa

Fantasztikus kisfilmet adott közre YouTube-csatornáján a Közösségi Régészeti Egyesület. A tíz-egynéhány perces összefoglaló, bár nem a nagy dokumentumfilmes műsorszolgáltatók produkciója, mégis izgalmas, tartalmas, elgondolkodtató videó. Képanyaga, szövegének íve, dramaturgiája nagyon szépen meséli el a Telki határában talált késő bronzkori temetkezés feltárásának mikéntjét, a leletegyüttes különlegességeit, de legfőképpen azt, milyen gördülékeny együttműködés tud kialakulni a lelkes és a régészeti szaktudást őszintén tisztelő amatőrök és az önkéntesekben komolyan bízó szakemberek között.

2023. 01. 07. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ásónyomon, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet blogja hívja föl a figyelmet az alig néhány száz követővel rendelkező YouTube-csatorna új anyagára, jelezve, hogy a kisfilm Czibulka Dániel jóvoltából készülhetett el. A fiatalember remek tömörítésekkel, kiváló vágásokkal, lényegre koncentrálva állította össze a rövidke dokumentációt, de úgy, hogy az embernek szinte azonnal kedve támad csatlakozni valamelyik közösségi régészcsoporthoz.
 

A filmből megtudjuk, hogy egy ­múzeumi önkéntes fémkeresővel kutakodott Telki határában, és ráakadt néhány furcsa bronzleletre. A tárgyak képét egy közösségi oldalra töltötte föl, hogy véleményt kérjen azoktól, akik esetleg jobban értenek az ókori dirib-darabokhoz.

 A képek felkeltették az ELTE BTK egyik régészének, Váczi Gábornak a figyelmét, aki mindjárt meg is szólal a filmen:

Amikor ránézünk egy-egy töredékre, az nekünk nagyon sokat mond. Ebben az esetben egy törött karddarab, ami kicsit elhajlik és égésnyomok vannak rajta, többet mond, mint egy laikusnak. Kardok depóban, összetörve, de égés nélkül kerülhetnek elő, de az, hogy meg van hajlítva és megolvadt, az elég egyértelműen temetkezéshez kötődik.


A film természetesen bemutatja az izgalmas kutatás minden részletét, a kutatóárok kijelölésétől a végkifejletig, a közösségi régészet iránt érdeklődő felnőttek, gyerekek, férfiak, asszonyok precíz munkáját, és természetesen részletes magyarázatot fűz az előkerült – valóban nem mindennapi – tárgycsoporthoz.

A legfontosabb gondolatokat azonban nem a leletekkel kapcsolatban mondja el a szakember, hanem a csoport munkáját véleményezve. Kiderül például, hogy a Közösségi Régészeti Egyesület fémkeresősei szigorúan követik azt a dokumentációs protokollt, amelynek alapján a régészek már dolgozni tudnak, akár ásatásokat kezdhetnek. Éppen, mint ahogy az a mozgóképen látható.
Váczi Gábor azonban másról is beszél. Arról, hogy milyen felemelő élmény a lelkes amatőrök munkáját vezetni:
– Érdekes élmény régészként, hogy majdnem nélküled működik a dolog. Pont mindig csak annyit kell belenyúlni, hogy szakmailag helyes legyen, de olyan csoportdinamika működik, ami szinte önmagát működteti. Nagyon jó így dolgozni.

Nem rajongok tovább a szóban forgó filmért, inkább azt ajánlom, nézzék meg. És csatlakozzanak valamelyik önkéntes szervezethez, mert jó olyanokkal dolgozni, akik hisznek a maguk ügyében.

 

Borítókép: Pillanatkép az egyik ásatásról (Fotó: Közösségi Régészeti Egyesület)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.