Művész a művészekért

Tót Endre Kossuth-díjas neoavantgárd művész, aki már régóta tervezett egy olyan támogatási formát, amellyel a magyar képzőművészetet szcénát és annak fejlődését is segíti. A TÓTalJOY Művészeti díjra idén is várják a pályázatokat, melyet Tót Endre és a Szépművészeti Múzeum a szervezeti egységeként működő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet útján hirdetett meg. A díj odaítéléséről egy kilenctagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 10:00
null
Budapest, 2018. március 16. Látogatók megtekintik a II. világháború ideje óta, vagyis mintegy 70 éve zárva tartott Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, amely 2015-2018 közötti rekonstrukció következtében megújult. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tót Endre képzőművész és a Szépművészeti Múzeum (SZM) – Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) útján pályázatot hirdet a TÓTalJOY művészeti díj elnyerésére, ami magába foglalja egy művészeti kutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatását. A képzőművész 1937-ben született, tanulmányokat folytatott a budapesti Magyar Iparművészeti Főiskola murális szakán. 

Pályakezdésekor, a 60-as években Magyarországon akkor újdonságnak számító informel festészettel foglalkozott, majd pop- és minimal artos műveket készített. 1968–1969-ben részt vett az Iparterv kiállításokon. 1970–1971-ben szakított a festészettel, és a Nothing/Zéro, Rains és Gladness ideák kibontásának szentelte tulajdonképpen egész későbbi munkásságát

 – olvasható pályájának kezdeteiről az egyik népszerű, művészettel foglalkozó magyar nyelvű portálon. A hetvenes években a konceptuális művészet felé fordult. Tót Endre ezt követően külföldön folytatta, 1979 óta él Németországban, jelenleg Berlinben.

A művészeti díj elnevezése egyébként Tót Endre 1970-es években elindított és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A korai örömdarabok, illetve a TÓTalJOY-sorozat akcióit a kelet-európai konceptuális művészet legfontosabb alkotásaiként tartja számon a művészettörténet. Fotóalapú és mail art munkáin, valamint fotóakciói során a művész emblémaként használt nevető arca ellentmondásos feszültségbe kerül a szövegek banális, az udvarias beszédfordulatot kiüresítő tartalmával. „»Örömeim« a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúra, a bezártság és az élet minden területén érezhető elnyomásra, habár ez az elnyomás nagyon finom eszközökkel, szinte alig láthatóan működött. Nagyon indirekt módon reagáltam arra a korra, amelyben élnem kellett. Humorral, könnyeden és valahol filozófiával. A sötét színeket, a drámát következetesen elkerültem munkáimban. Ha eltekintek a kor ideológiájának nyomasztó hatásától, az örömök a magány, az egyedüllét örömei is voltak. Amit az ember átélhet az elnyomás alatt, de a legnagyobb szabadságban is” – olvasható a pályázati felhívásban Tót Endre nyilatkozata a szóban forgó konceptuális műről.

A TÓTalJOY művészeti díj alapítása mögött egy nagyon határozott szándék húzódik meg: Tót Endre ugyanis már hosszú ideje tervezte, hogy valamilyen formában szeretné támogatni a hazai képzőművészeti szcéna szereplőit. Az elmúlt években, de a pandémia és egyéb globális válsághelyzetek miatt egyre aktuálisabbnak érezte a segítségét. A művészeti díj lehetőséget kíván nyújtani arra, hogy olyan kortárs művészek jussanak anyagi és intézményi támogatáshoz, akiknek a művészeti praxisa kutatásorientált. A kiírásban leszögezik többek között azt is, hogy az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortárs dilemmákra.

A díj odaítéléséről egy kilenctagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt. A zsűri tagjai: Zdenka Badovinac, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeum (MSU) igazgatója; René Block berlini kurátor, galerista; Fehér Dávid, az SZM – KEMKI igazgatója; Kaszás Tamás képzőművész, a 2021. évi díjazott; Kürti Emese, az SZM – KEMKI kutatási igazgatóhelyettese; Lukács Nóra kurátor (Berlin); Michal Novotný a Modern és Kortárs Gyűjtemény vezetője (Nemzeti Galéria, Prága); Berenika Partum kurátor (Berlin) és Petrányi Zsolt, a SZM – Magyar Nemzeti Galéria, Jelenkori Osztály osztályvezetője. A TÓTalJOY Művészeti díj összdíjazása bruttó 10 000 eurónak megfelelő forint, amelyből 6000 euró a pályázaton nyertes művész honoráriuma; a fennmaradó 4000 eurót az SZM saját hatáskörben használhatja fel a pályázati felhívás lebonyolításával, valamint a projekt és kiállítás megvalósításával összefüggő költségekre. Továbbá a nyertes pályázónak kutatási és kurátori konzultációs lehetőséget biztosít az SZM – KEMKI szakembereivel, valamint kiállítást szerveznek a megvalósuló projektből.

A pályázati felhívás – a feltételekkel együtt – elérhető a www.szepmuveszeti.hu, www.mng.hu, valamint a www.kemki.hu weboldalon. A pályázatokat elektronikus úton, a [email protected] e-mail címre, március 12-e éjfélig várják a szervezők.

Borítókép: Szépművészeti Múzeum (Fotó: MTI/MTVA/Nagy Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.