Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Test, lélek és szellem egysége

Történelmi hadi játékok címmel bajvívóinstruktor-képzés indul január 28-tól Diósjenőn a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány szervezésében. Az alapítvány szándéka a magyarságtudat erősítése, az erkölcsösség, az önazonosság, a kulturális, történelmi, keresztény hagyományaink megismertetése, megszilárdítása a gyermekekben, fiatalokban és a felnőttekben. Ennek érdekében céljuk, hogy határon belül és kívül olyan hálót építsenek ki, hogy a magyar gyermekek és fiatalok bárhol elérjék a bajvívószakköröket. A felnőttképzés részeként pedig minél több oktató képzését tervezik, akik a Kárpát-medence területén adják tovább a megszerzett tudást.

2023. 01. 11. 6:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hungarikumnak számító szablya és a magyar szablyavívás olyan nemzeti érték, amelynek hagyománya a honfoglaló magyaroktól kezdve a végvári vitézeken, majd a huszárokon át vezet a jelenig, s egyedülálló a világon. Mint írják, az instruktorképzés célja, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a magyar katonai hagyományokat és egyben foglalkozásvezetői képesítést szerezzenek, amivel eredményesen tarthatnak bajvívó-különórákat, -edzéseket. A képzés azoknak is szól, akiket elvarázsol a hadtörténelem, és egy újraélesztett fegyvernemmel akarnak megismerkedni, akikben megvan a szenvedély a tudás átadására. Azoknak, akikben megvan a készség, hogy levezényeljenek egy középkori várostromot vagy mezei csatajátékot a gyerekeknek, ami nemcsak színpadi drámajáték, hiszen valós küzdelem folyik.

A vezetőknek megfelelő stratégiát kell felállítaniuk és a legcélravezetőbb taktikát kell kiválasztaniuk, hogy győzelemre tudják vinni csapataikat

– mondja Zsolnai Gábor, az alapítvány kurátora. Várják mindazok jelentkezését, akik elhivatottak a felnövekvő generációk élményalapú oktatásában és fontos számukra hagyományaink továbbadása, életben tartása.

Zsolnai Gábor elmondta, hogy az iskolai bajvívószakkörök rendszerét az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet 2015-ben bajvívószakkör néven jó gyakorlatnak minősítette.

Idén megteremtődött annak a lehetősége, hogy a történelmi hadi játékainkat országos szinten is terjeszteni tudjuk, s az ehhez szükséges instruktorok képzése megkezdődjön

 – mondta a kurátor. Ismertetőjükből kiderül, hogy a kilencvenórás program során a jelenlévők nemcsak a szablyavívás gyakorlatát, hanem a kard elméletét, kialakulását, fejlődését is elsajátítják, valamint a vívás történelmi hátteréről és a legismertebb közép- és kora újkori csatákról, várostromokról és hadjáratokról is tanulnak.

 

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány az utóbbi években komoly eredményeket ért el abban, hogy a magyar középkori és kora újkori időszak minden korosztály számára érdekesebbé váljon. Fejlesztési és nevelési programjuk jótékonyan hat mind a szellemi, mind a mentális, mind pedig a fizikai fejlődésre, amellett előnyösen hat a szociális készségekre, megadja a közösséghez tartozás élményét, ezzel szilárdítva egy-egy közösség megtartó erejét. Erősíti a magyarságtudatot határon belül és kívül, gyarapítja, elmélyíti a történelmi, művészeti, irodalmi hagyományt, tudást, amely biztos alapot ad ahhoz, hogy a résztvevők tudják, hová tartoznak.

Rendezvényeiken országszerte gyerekek ezrei lehettek részesei lovagi próbáknak, pillanthattak bele a végvári vitézek életébe, szokásaikba, kipróbálhatták magukat bajviadalokon, megismerhették és kézbe vehették régi korok fegyvereit, páncéljait.

Az alapítvány Hadfiak seregszemléje címmel egy olyan edukatív, interaktív játékot indított el, amellyel a magyar történelem eddig ismeretlen részét fedezhették fel a gyerekek. Tavaly második alkalommal rendezték meg a seregszemlét, ahová az ország minden tájáról érkeztek hagyományőrző fiatalok, gyerekcsapatok. A Hadfiak seregszemléjén nemcsak több ezer látogató élvezhette az egész napos programokat, de a hagyományőrző egyesületeknek is kitűnő találkozási pontot jelentett az esemény. A nagy sikerre való tekintettel idén ismét elérhető lesz a játék.

Borítókép: Sok évszázados hagyomány támad új életre (Fotó: Sin Olivér)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.