Kortárs filmeket vetítenek a 13. Frankofón filmnapokon

Több díjnyertes filmet is vetítenek a huszonhat kortárs frankofón alkotás között a 13. Frankofón filmfesztiválon. Március 2. és 12. között a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben eredeti nyelven, magyar felirattal nézheti meg a közönség a filmeket, de több vidéki városban is láthatnak egy szűkebb válogatást. Március 1-jén a Francia Intézetben a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a Csapó! című vígjáték nyitja az eseményt, amely Michel Hazanavicius ellenállhatatlan alkotása, egy viccelődésbe burkolt szerelmi vallomás a mozihoz.

2023. 02. 22. 20:30
Frankofón filmnapok
Forrás: Frankofón filmnapok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 13. Frankofón filmnapok idei újdonsága, hogy jövő hét szombaton 19.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban gálavetítést is tartanak, Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével vetítik a Merre jársz, Bojangles? című romantikus vígjátékot, melyben Camille és Georges különös, bohókás életét a tánc és Nina Simone Mr. Bojangles című száma tölti be.

A gálanapon vetítik
Jelenet a Frankofón filmnapokon vetített Merre jársz, Bojangles? című romantikus vígjátékból.                  Fotó: Frankofón filmnapok

A 13. Frankofón filmnapokon többek között olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd, mint Isabelle Huppert, François Cluzet, Chiara Mastroianni, Matthieu Kassovitz, Virginie Efira, Charlotte Gainsbourg, Romain Duris és Louis Garrel. A francia filmek mellett belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci és tunéziai alkotások is szerepelnek a kínálatban.

Nyolc ország filmjei a 13. Frankofón filmnapok kínálatában

Franciaország magyarországi nagykövete, Claire Legras a frankofón filmnapok kapcsán rendezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy idén nyolc ország filmjeit láthatja a közönség a magyarországi Francia Intézet szervezésében. Felhívta a figyelmet a frankofón hónap egyéb eseményeire is: a Magyarországon franciául tanulók számára Pásztón slamversenyt, Pécsett frankofón diákszínjátszó fesztivált, Budapesten pedig frankofón dalversenyt hirdetnek.

Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős koordinátora kiemelte, hogy a KKM nemcsak anyagilag járul hozzá az eseménysorozathoz, hanem több program szervezésében is részt vesz, és hagyományosan egy magyar filmet is felajánl a filmnapok programjába: a Berni követ című magyar történelmi thrillert láthatja a fesztivál közönsége. A film március 3-i vetítését egy beszélgetés követi Szász Attila rendezővel. Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a járványhelyzet időszakán túllépve, tavaly 12 ezer látogatót regisztráltak a filmnapokon, idén pedig még magasabb látogatottságot tűztek ki célul.

Sophie Sellier kulturális attasé kiemelte, hogy számos alkotást a magyarországi premier előtt láthat a filmnapok közönsége. Mint elmondta, a Nők a filmvásznon című tematikus blokkban nyolc női rendező munkáit vetítik.

Ízelítő a filmekből

Március 5-én, vasárnap 19 órakor lesz látható az Urániában a Kontinensek sodrában című svájci vígjáték, mely tavaly Cannes-ban a rendezők két hetén debütált. Nathalie Adler az Európai Unió megbízásából készíti elő az európai államfők következő látogatását egy menekülttáborban. Váratlanul felbukkan a helyszínen a fia, Albert, aki harcos aktivista egy civil szervezetnél. Kilenc év után az ő találkozásuk nagyobbat szól, mint bármilyen diplomáciai bonyodalom. A vetítés után a film rendezője, Lionel Baier válaszol a közönség kérdéseire.

Március 7-én kedden 18.30-kor a Francia Intézetben vetítik a hollywoodi sablonokat ízig-vérig franciásan kiforgató, 2555-ben játszódó sci-fi komédiát, a Jöttem, szóltam, visszamennék (Le visiteur du futur) című filmet, melyben a Földet pusztulás fenyegeti. Az utolsó remény egy időutazó, aki képes visszamenni a múltba, és megváltoztatni az események menetét. A vetítés előtt, 16.45-kor François Descraques rendező Florent Dorin és Enya Baroux főszereplők mesterkurzust, a vetítés után pedig közönségtalálkozót tartanak.

Március 11-én, szombaton 19.30-kor láthatjuk A gáláns Indiák (Les Indes galantes) című zenés dokumentumfimet a Toldi moziban. Ez az első alkalom, hogy 30 hip-hop táncos, a rendező és a koreográfus az urban dance és az operaéneklés ötvözésével újra alkotják Rameau barokk remekművét, A gáláns Indiákat. A vetítése után hip-hop táncversenyre várják a közönséget az MD Danse Company szervezésében, ahol a legjobbat százezer forintos nyereménnyel jutalmazzák.

Rameau Castor és Pollux című operáját Vashegyi György vezényli a Müpában és francia részvétellel rendezik meg a Zeneakadémián a budapesti szaxofonnapot.

 A Jazzdor Strasbourg–Budapest fesztivál nyolc francia, magyar és belga jazzformációt lát vendégül a BMC-ben.

Borítókép: Jelenet a Csapó! című filmből (Forrás: Frankofón filmnapok)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.