Együtt és egymásnak énekelnek a kórustalálkozón

Kilenc ország harminc kórusa vesz részt a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon április 2. és 5. között, amelynek idén először a Magyar Zene Háza ad otthont. Az idei verseny mezőnyének egyharmada külföldi, két osztrák és svéd, valamint egy észt, ír, norvég, román és török társulat érkezik. A magyar résztvevők Nagykanizsától Pécsen át Orosházáig, Székesfehérvártól Budapesten és Budakalászon át Gödöllőig képviseltetik magukat. A kórusmuzsika kedvelői beülhetnek a nézőtérre és egész nap nyomon követhetik a versenyzők fellépését.

2023. 03. 23. 6:08
A Budapesti kórusverseny résztvevői
Forrás: Budapesti Nemzetközi Kórusverseny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 2-án a Bálna Budapestben tartanak egy nyitókoncertet a részt vevő énekkarok és a házigazda Budapesti Akadémiai Kórustársaság részvételével, április 3-án és 4-én a Magyar Zene Házában zajlik a program. A zárónapon, április 5-én este 7-kor a Művészetek Palotájában a Budafoki Dohnányi Zenekar és a verseny résztvevőivel kibővített Budapesti Akadémiai Kórustársaság Hollerung Gábor vezényletével Carl Orff Carmina Buranáját adja elő. Ezt követi a budapesti nemzetközi kórusverseny nagyközönség számára legizgalmasabb eseménye, a nagydíjas verseny, amelyen a kategóriák legjobb énekkarai mérik össze a tudásukat, majd a díjkiosztó.

Budapesti Nemzetközi Kórusverseny résztvevői
Az együtt éneklés élménye nagyon fontos a kórusversenyen. Fotó: Interkultur Hungaria Nkft.

Carmina Burana a kórusverseny zárónapján

A Carmina Buranát a kórusirodalom legnépszerűbb alkotásai között tartják számon. Időtlen zene, amely megragadja a változó világot. 

A Carmina Buranának nincs története, a világot mozgató erőt, az életörömöt állítja a középpontba.

A mű a szerelemről, a kikeletről, az ifjúságról, a természet megújulásának élményéről szól.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál megálmodója az esemény művészeti vezetője, Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, aki saját kórusával, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tagjaival 1987-ben rendezte meg első alkalommal a találkozót. Az 1989-ben megtartott második Budapesti Nemzetközi Kórusverseny óta – a járvánnyal terhelt 2021-es esztendő kivételével – minden páratlan év tavaszán hazai és külföldi énekkarok sokaságát vonzza a rendezvény.

Az esemény újszerűsége, hogy az élvonalbeli kórusokon túl fölkínálta a lehetőséget mindazon közös éneklésben örömét kereső közösség számára, akik a megméretés mellett olyan szakmai minősítést is szívesen fogadnak, ami a fejlődésben segíti őket. 

A többféle versenykategória lehetővé teszi, hogy minden kórus a maga tudásának, felkészültségének megfelelő versenytársakkal mérkőzzön meg. 

Ez az Inchoral fantázianévvel illetett szisztéma minden résztvevőnek fölkínálja a lehetőséget arra, hogy reális képet kapjon arról, hol tart, ugyanakkor nem a vereség okozta keserűséggel, hanem pozitív élményekkel távozhat a verseny végeztével. A módszer azóta elterjedt a világban, és az ilyen versenyek az énekhang, az éneklés ünnepeivé váltak.

Kilenc ország harminc kórusa vesz részt

Hollerung Gábor lapunknak elmondta, hogy kilenc ország harminc kórusát köszönthetik a találkozón Budapesten. Különösen jelentős a magyar kórusok száma, mert jelenleg ez az egyetlen lehetőségük, hogy nemzetközi porondon vegyenek részt. – Sok a jó magyar énekkar, fontos motiváció a számukra is, hogy a Covid nehéz időszaka után újra felléphetnek – emelte ki Hollerung Gábor, hozzátéve: nem is a verseny a fontos, hanem az, hogy együtt és egymásnak éneklünk. Egy öttagú nemzetközi zsűri értékeli majd az előadásokat, amelynek egy magyar tagja van, a többi zsűritag Izraelből, Németországból, Ausztriából és Svédországból érkezik. Elsősorban segítenek, visszajelzéseket adnak a kórusoknak arról, hogyan lehetnek még jobbak. 

Emellett igyekeznek a pozitívumokat kiemelni az értékelésükben, hogy mindenkinek még több motivációja legyen ehhez a társadalmi és az egyéni, mentális egészség szempontjából is nélkülözhetetlen közösségi tevékenységhez

– foglalta össze a művészeti vezető.

A 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivált az Interkultur Hungaria Nkft. és németországi társszervezete, az európai kórusverseny-szervezés egyik legismertebb, magyar vezetésű szereplője, a meeting music rendezi meg.

Borítókép: A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny egyik részt vevő kórusa (Forrás: Interkultur Hungaria Nkft.)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.