Fókuszban a közös múlt

Az 2019–2022. évi MMA művészeti ösztöndíjasok bemutatkozására ad lehetőséget a nagyszabású programsorozattal kísért kortárs zárókiállítás, az Essentia Artis. Az eseményen hetven művész hetven ingyenes programmal várja az érdeklődőket az MMA székházába, azaz a Pesti Vigadóba. Négy tematikus nap is kapcsolódik a seregszemléhez, amelyből a Tiszta forrás címet viselő, bartóki hagyományokból és motívumrendszerből inspirálódó tematikus napon egy nem mindennapi divatbemutatón is részt vehettek a látogatók. A mai a második tematikus nap, amely az Őrizni, használni, teremteni címet viseli, többek között történelmi hagyatékokat, valamint a történelmi regény műfaját és szerepét járja körül.

Magyar Nemzet
2023. 03. 16. 10:01
mma
20230301 budapest pesti vigado essentialis artist programsorozat es kiallitas megnyito havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 1-jén nyílt meg az Essentia Artis című kiállítás a Pesti Vigadó kiállítótermében és egyben indult útjára egy sokszínű programsorozat, amely egészen április 2-ig várja az érdeklődőket. A tárlaton és a hozzákapcsolódó, egy hónapig tartó programsorozaton kilenc művészeti ágból – építőművészet, film- és fotóművészet, képzőművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, népművészet, színházművészet, művészetelmélet és zeneművészet – mutatkoznak be az alkotók. Március 9-én Tiszta forrás címmel a bartóki motívumrendszerből inspirálódó művészeké volt a Vigadó, köztünk kerekasztal-beszélgetéssel és nem hagyományos divatbemutatóval. Elérkezett az újabb tematikus nap, amelyet az Őrizni, használni, teremteni címmel hirdettek meg a szervezők.

mma
Kurátori tárlatvezetés is szerepel a második tematikus nap programjában (Fotó: Havran Zoltán)

14 órától a Feledi Projekt művészei Csehov Sirály című művét elevenítik meg a tánc nyelvén a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon. Ezt követően Arday Géza tart előadást 17 órától ugyanott Errefelé sok a valóság – Alkotói identitáskeresések 1945 után címmel.

Szintén a Sinkovits Imre Kamaraszínpad ad otthont a 18 órától kezdődő történelmi regény szerepére fókuszáló kerekasztal-beszélgetésnek, amelynek résztvevői Arday Géza József Attila-díjas író és irodalomtörténész; Weiner Sennyey Tibor József Attila-díjas költő, író; Bene Zoltán József Attila-díjas író; a moderátor pedig Bán János író. 

Weiner Sennyey Tibor 2019–2022. között az MMA művészeti ösztöndíjában részesült. Mint mondta, az irodalomtagozat ösztöndíjasaként és költőként, íróként már jól ismerte kortársai munkáit: – Péntek Orsolya Vénusz jegyében címmel például Pécs regényét írta meg, Bene Zoltán pedig Szeged-regényt jegyez.

Ezt követően tért rá a saját ösztöndíjas témájára: – Régóta foglalkozom egy első világháborúban mindössze 22 évesen elhunyt költővel, Békássy Ferenccel, akinek először az összegyűjtött írásait adtuk ki 2010-ben, majd 2013-ban a szerelmes leveleit láttak napvilágot. De a huszár írt verset és prózát is, összes műveit 2018-ban adtuk közre. Az ösztöndíjas időszak pedig alatt arra vállalkoztam, hogy írok egy regényt a költő életéből. Weiner Sennyey Tibor elmondta lapunknak azt is, hogy a legtöbb magyar történelmi regény a magyarországi történelem kiemelt eseményeivel – például az első és második világháborúval, a trianoni békediktátummal – foglalkozik. Ám nem ritka az olyan téma sem, amihez meg kell találni a megfelelő szavakat ahhoz, hogy beszélni tudjunk róla, de úgy, hogy az átíveljen, túlmutasson bármilyen politikai, illetve társadalmi nézeten. – Magyar íróként a közös múltról gondolkodunk, ami mindenkit érint – tette hozzá. De nemcsak Békássy Ferenccel, hanem Hamvas Bélával is tüzetesen foglalkozott Weiner Sennyey Tibor, s Hamvas Béláról szóló esszékötete már a harmadik kiadásnál tart. A láthatatlan Hamvas Béla címmel március 22-én 16 órától Jász Attilával, Győrffy Ákossal beszélget a Hamvas-esszékről a Vigadó Déli termében.

 

A ma esti, 19.30-tól kezdődő záróprogram az Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása címet viseli, mely eseményen az azonos című dokumentumfilm vetítését követően Margittai Gábor íróval, filmkészítővel és Major Anita rendezővel Pásztor Zoltán, az MTVA szerkesztője beszélget.

 

A hatodik emeleti kiállítótérben egész nap látogatható az Essentia Artis kiállítás, de 17.30-tól Simon Zsolt József kurátori tárlatvezetésére is regisztrálhatnak az érdeklődők. 

Minden program ingyenes, csak előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Borítókép: Essentia Artis kiállítás a Vigadóban (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.