Márciusi ikonok

Az elmúlt két évtizedben számos alkalommal volt lehetőségem beszédet mondani vagy éppen megemlékező cikket írni március 15-e alkalmából. Ezekben a megnyilvánulásaimban mindig hangsúlyoztam, hogy a legnagyobb erénye és legfőbb tanulsága a forradalomnak az összefogás ereje. 1848 tavaszán ugyanis eltérő társadalmi rétegből származó, különböző nemzetiségi és felekezeti háttérrel rendelkező, többféle politikai meggyőződést valló emberek tudtak – gyakran nagyon mély személyes ellentéteiktől is megszabadulva – együttesen küzdeni és dolgozni a márciusi forradalom eszméiért, amelyek között ott volt a jobbágyság megszüntetése, a törvény előtti egyenlőség, a sajtószabadság, a felelős és önálló magyar kormány megszervezése, a népképviseleti parlamentarizmus.

Miklós Péter
2023. 03. 15. 6:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimbólumértékű szereplői vannak az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc történeti színterének. Közülük talán a legismertebb és legnépszerűbb Kossuth Lajos. A szuggesztív szónokként, a reformkori ellenzék egyik vezéreként, a magyar pénzügyek irányítójaként első felelős kormányunkban, a nemzetőrség és a honvédség állománya toborzásában feladatokat vállaló miniszterként, majd a Habsburg–Lotharingiai-dinasztia trónfosztása után Magyarország kormányzó elnökeként tevékenykedő politikus emlékezetét már életében őrizték. Egykori honvédek és függetlenségi érzelmű magyarok szinte szakrális keretek között zarándokoltak el a száműzetésben élő „turini remetéhez”. Kossuth a független Magyarország jelképe, s 1894. áprilisi budapesti temetése a dualizmus kori magyar függetlenségi mozgalom egyik nagy tömegmegnyilvánulása volt.

Kossuth Lajos. Színezett litográfia, 1848 

Széchenyi István gazdasági szakértőként, közlekedési és folyószabályozási ügyekért felelős politikusként vett részt már az 1848 előtti rendi Magyarországon is az állami ügyekben, s ezen a területen tevékenykedett az első felelős magyar kabinet közlekedés- és közmunkaügyekért felelős tagjaként is. Konzervativizmusa és Kossuthtal való ellentéte közismert. Kultusza azonban töretlen: a „legnagyobb magyarként” emlékezünk rá. Életének, valamint elméleti és gyakorlati munkásságának áttekintését a magyar történettudomány elvégezte az elmúlt jó százötven évben.

A két világháború közötti Magyarország vezető történésze és egyik meghatározó ideológusa, Szekfű Gyula – a keresztény nemzeti gondolat antiliberális, újkonzervatív irányzatának megfogalmazója – Három nemzedék című munkájában Széchenyi István törekvéseit vélte példaértékűnek a modern magyar történelemből.

Az államszocializmus korábban kettősség jellemezte Széchenyi megítélését részben arisztokrata származása, részben konzervatív politikai alapállása miatt, azonban mint az Akadémia alapítójáról, a magyar közgazdasági szakirodalom egyik megteremtőjeként és az erkölcsi alapokon folytatott politizálás példájaként megemlékeztek róla. A rendszerváltozás után születésének kétszázadik évfordulóját ünnepelte az ország, s az Antall József vezette első polgári kormány a kommunikációjában rendszeresen hivatkozott rá. Később gazdaságfejlesztő programok viselték a nevét.

Széchenyi István

Petőfi Sándor – és az ő, valamit Vasvári Pál és Jókai Mór vezetésével tevékenykedő „márciusi ifjak” – megítélése 1848 óta töretlenül pozitív a magyarság kollektív emlékezetében. A fiatal, politikailag olykor radikális, költőként tehetséges, a szabadságharcnak áldozatul esett, ifjú feleséget és kicsiny gyermeket hátrahagyó alkotó versei már életében és a dualizmus korában népszerűek voltak. A két háború között is megkülönböztetett helyen volt a magyar irodalomtörténetben: a népiskolai tankönyvekben éppúgy foglalkoztak vele, mint doktori értekezésekben. A szocializmusban is ünnepelték mint a forradalmi gondolat egyik első magyarországi ikonját.

Petőfi Sándor

A két világháború között különösen a népi írók mozgalma tekintett Petőfire követendő példaként. A közéjük tartozó Illyés Gyula éppúgy foglalkozott munkásságával, mint a harmadikutasnak számító Németh László. Esszéket, regényeket, színműveket írtak róla, s mint a hazai költői hagyomány egyik legszilárdabb alapkövére, lírikusok sora reflektál életművére egészen napjainkig. Nem véletlen, hogy a részben népi kötődésű értelmiségieket, részben szegényparaszti sorban élő vidékieket tömörítő Nemzeti Parasztpárt, amikor az 1956-os forradalom idején néhány napig újra működhetett, a Petőfi Párt nevet vette föl.

Március tizenötödike képzeletbeli tablóját áttekintve láthatunk polgári, paraszti, köznemesi és arisztokrata származású alakokat egyaránt. Ami közösséggé tette őket, hogy együttesen küzdöttek a szabad, független, modern és polgári Magyarországért. Ezzel a törekvésükkel pedig az utókor minden magyarja számára szép példát állítottak.

Borítókép: Széchenyi, Kossuth és Petőfi korabeli rézkarcokon (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.