Megnyílt az Art and Antique

Lenyűgöző művészeti élményt kínál a budapesti Bálna rendezvényközpontban a szerda délután megnyílt Art and Antique művészeti vásár. A kiállítás vasárnap estig várja a látogatókat, akik ha nem is feltétlenül lesznek vevői a rendezvényen kiállító csaknem negyven kortárs és klasszikus galériának, aukciósháznak és műtárgykereskedő vállalkozásnak, azért rendkívüli élménnyel lehetnek majd gazdagabbak.

2023. 03. 02. 10:17
null
Fotó: BACHPEKARYMATEQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elöljáróban érdemes elmondani, hogy a rendezvény immár öt esztendeje kínál különleges találkozási lehetőséget a műkincsrajongóknak. A kiállítás története 1994-re nyúlik vissza, amikor Antik Enteriőr néven évente a Néprajzi Múzeum, majd 1996-tól a Műcsarnok épülete adott otthont a rendezvénynek. 2019 óta Art and Antique néven ismerhetjük a vásárt, ahol már a kortárs művészet is képviselteti magát a klasszikus műtárgyak mellett. 

Megnyílt az Art and Antique  kiállítás
Megnyílt az Art and Antique  kiállítás


A művészeti seregszemlén a legnevesebb magyar galériák és műkereskedők mutatják be különleges, erre az alkalomra összegyűjtött műtárgyaikat. Most a rendezvény sztárja Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című aprócska festménye, amelyet a Virág Judit Galéria hozott el a rendezvényre. 

Mindig hatalmas ünnep a hazai műkincspiac életében egy-egy Csontváry-kép felbukkanása. Büszkék vagyunk arra, hogy a Hídon átvonuló társaság, a minden aukciós rekordot megdöntő Titokzatos sziget, valamint a Pirosruhás gyermek után ez a mostani már a negyedik alkotás a művésztől, amelyet bemutatunk és értékesítésre kínálunk az elmúlt két évben 

– mondta el a megnyitón Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze. A szakember azt is kiemelte, hogy az 1900 körül készült festmény sokáig kallódott, míg végül piszkos állapotban, de lényegé­ben sérülésektől mentesen került elő a 2000-es évek elején. Az aprócska alkotás különleges, bájos festmény, s miközben hétköznapi jelenetet ábrázol, már felismerhetőek rajta Csontváry későbbi, monumentális festményeinek egyes jellemzői. A különleges alkotás mellett számos régi és kortárs mester munkáját megcsodálhatják, illetve megvásárolhatják a látogatók. 

Megnyílt az Art and Antique  kiállítás
A rendezvény sztárja Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című aprócska festménye


Mások mellett Paál László és Mednyánszky László egy-egy tájképét, Nádler István 1996-ban készült Cím nélkül sorozatának három nagy méretű olajképét, Moholy Nagy-László, Kassák Lajos alkotásait, Jaschik Álmos, Tichy Gyula szecessziós grafikáit, a világhírű svájci–francia építész és képzőművész, Le Corbusier korai és ritka ceruzarajzait, Tóth Ernő különleges bronzszobrait, Wahorn András munkáit, Derkovits Gyula, Kondor Béla vagy éppen Victor Vasarely alkotásait. A hagyományoknak megfelelően a vásáron az antikvitások is különleges szerepet kapnak. Art deco, bauhaus, midcentury, modern, vintage és kortárs designbútorok, lámparitkaságok és lakberendezési tárgyak, szobrok, üveg-, porcelán- és kerámiamunkák, ékszerek, régi, eredeti plakátok és plakáttervek, antik könyvek, XII–XV. századi kódexek, térképek, metszetek, kéziratok közül kiemelkedik egy XV. századi Madonna-szobor, amelynek kecses alakja, finom vonalai, festésének mesteri kivitele méltó kezdete annak a művészettörténeti barangolásnak, amit a Bálna rendezvényközpont kínál ezen a hétvégén. 

A rendezvény teljességéhez idén is hozzá tartoznak az ingyenes tárlatvezetések és a nyereményjátékok, és az immár elmaradhatatlan jótékonysági árverés. Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szervez jótékonysági árverést on­line formában február 24-től az Axioart felületén. 


Az idei kedvezményezett az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány lesz, akik többek között Ukrajnából menekült balettnövendékeket is támogatnak. A Virág Judit Galéria az online auk­ción egy Deim Pál szitanyomatot bocsát árverésre a festőművész Építészet III. című festménye alapján.

Borítókép: kortárs művek láthatók minden falon (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.