Gondolatok és programok a költészet napján

Talán soha nem volt még nagyobb szükség a költészetre, a szavakba sűrített érzések átélésére, mint mostanában. A magyar és világirodalom egyik legnagyobb zsenijének, József Attilának születésnapján, április 11-én a magyar költészetet, a klasszikus és kortárs magyar költőket és költeményeket, ezzel együtt pedig a magyar nyelv szépségét éltetjük. Ezt a napot idén is kulturális programokkal, irodalmi rendezvényekkel, kiállításokkal és versenyekkel ünnepeljük országszerte. Költészet napi gondolatainkból és néhány program ajánlásából készítettünk egy összeállítást az ünnep tiszteletére.

2023. 04. 11. 5:30
Versünnep a költészet napján
Fotó: versunnep.net
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Költő vagyok – mit érdekelne / engem a költészet maga? / Nem volna szép, ha égre kelne / az éji folyó csillaga.” József Attila kérdése Ars poetica című versében nem csak költői, hiszen megfogalmazza, hogy a költészet maga az élet. Április 11-én született költőnk egész életében vágyódott valami után: ölelésre, szeretetre, betevő falatra. „Ehess, ihass, ölelhess, alhass! / A mindenséggel mérd magad!” – írja a költő. 

költészet József Attila
József Attila szerint a költészet maga az élet.  Fotó: Homonnai Nándor

József Attila költészete

Verseit olvasva, saját emlékeink és érzelmeink révén tesszük élővé a gondolatait. Bármilyen nehéz is volt az élete, látta és értette a szépet. Gyönyörűen fejezte ki az élet csodáját, a rügyfakadás valódi üzenetét a Tavasz van! Gyönyörű! című versében: „Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz / A vén Duna karcsú gőzösökre gondol, / Tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik / Mezei szagokkal a tavaszi szél.” Jóllehet sorai kevesekhez jutottak el életében, de gondolatai utat találtak hozzánk, kései olvasókhoz. Versei által örökre itt maradt velünk, a költészet napján is emlékezünk rá, aki azt hitte, sehova se tartozik, pedig otthonra lelt mindannyiunk szívében, akik a verseket szeretjük.

Hogy a vers vagy néhány verssor mekkora hatást tud gyakorolni a lelkünkre, szemléletesen örökítette meg Örkény István a Ballada a költészet hatalmáról című egypercesében: Egy telefonfülke a szerkesztőjével beszélő költő néhány verssora hatására önálló életre kelt, szerelmes lett, aztán elhagyta a várost és egy virágos réten táborozott le. Ettől kezdve nem adott vonalat, a költő négy sorát ismételte az arra járó kirándulóknak, de soha, senki nem kérte vissza a bedobott érmét.

Programok a költészet napján

Számos megemlékezéssel találkozhatunk a költészet ünnepén. Budapest buszmegállóit és metróállomásait versidézetek lepték el a napokban. A Keleti pályaudvarnál Radnóti Miklós Nem tudhatom című versének egy részlete, a Ferenciek terénél egy Fodor Ákos-haiku és még egy tucatnyi helyszínen más-más klasszikus és kortárs szerző egy-egy versrészletével találkozhatunk. Az idézetek legtöbbször a kiállításuk helyszínéül szolgáló térhez is kötődnek. A József Attila Színház társulatának színművészei április 11-én 17 órakor egy-egy József Attila-vers előadásával tisztelegnek névadójuk előtt. Az előadás rendezője Hargitai Iván. Összesen tizenkilenc, ritkán hallott, a költő életét meghatározó, merengő verset mondanak el a színművészek. A Fiumei úti sírkertben irodalmi sétát tartanak Ami bennem lélek… címmel. A lombos fákkal szegélyezett utakon sétálva a magyar irodalom nagyságait idézik meg. Kalandos életutakkal, szövevényes szerelmekkel, borospohár mellett elmondott történetekkel találkozhatnak a résztvevők. A Nemzeti Színházban ezen a napon tartják a Versünnep 2023 döntőjét. A versenyre kizárólag magyar költők művével lehetett nevezni. A hivatásos előadóművészek esetében a nevezett művek között idei irodalmi évfordulós szerző, Petőfi Sándor, Madách Imre, Szendrey Júlia vagy Kormos István valamely versének is szerepelnie kellett. Különleges programmal készülnek a Málenkij robot emlékhelyen. Vendégük Dupka György kárpátaljai magyar író, költő és történész lesz, aki a kárpátaljai elhurcolások történetének elkötelezett kutatója. A Klebelsberg Kastélyban Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas érdemes művész Sem emlék, sem varázslat című Radnóti-estjét rendezik meg a költészet napja tiszteletére.

Borítókép: Április 11-én rendezik meg a Versünnep döntőjét a Nemzeti Színházban (Fotó: versunnep.net)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.